De mai bine de o saptamana, inundatiile nu mai contenesc sa distruga munca de-o viata a peste 2.000 de sateni din comunele timisene. Unii dintre ei nu au mai reusit sa ia nimic din case, altii refuza sa-si paraseasca gospodariile cu riscul de a muri
De mai bine de o saptamana, inundatiile nu mai contenesc sa distruga munca de-o viata a peste 2.000 de sateni din comunele timisene. Unii dintre ei nu au mai reusit sa ia nimic din case, altii refuza sa-si paraseasca gospodariile cu riscul de a muri luati de ape. In judetul Caras-Severin pagubele se ridica la peste 780 de miliarde de lei, iar in judetul Arad valoarea acestora atinge 20 de miliarde de lei.
In judetul Timis, luni seara, s-a declansat starea de alerta. Aceasta presupune, printre altele, si restrangerea unor drepturi precum inviolabilitatea domiciliului si libera circulatie. Totodata, satenii care sunt in pericol si refuza sa-si paraseasca locuintele vor fi evacuati cu forta de catre echipele speciale.
Tot luni seara, din cauza inundatiilor a inceput evacuarea celor peste 200 de localnici din Sanmartinu Maghiar. In acelasi timp, la trei kilometri de Sanmartinu Sarbesc a fost trasa o baza de protectie in calea apelor. Precipitatiile cazute in cursul noptii au ingreunat interventia echipelor speciale.
In cursul noptii de luni spre marti, dupa ce s-a intors de la Luxembourg, presedintele Traian Basescu s-a deplasat in judetul Timis: ''Am venit sa vad de ce nu se face ce trebuie. Va promit ca o sa-mi fac treaba", a declarat Basescu. Ieri, acesta a survolat localitatile inundate si a anuntat ca sinistratii din judetul Timis vor primi despagubiri de 60 de milioane de euro din creditul de 261 de milioane de euro dat de BEI pentru prevenirea inundatiilor: ''Sa speram ca banii vor ajunge la timp, caci, dupa retragerea apelor este important sa se intervina imediat pentru refacerea gospodariilor si a infrastructurii''.
Basescu a apreciat faptul ca ''s-a reusit evacuarea la timp a satenilor'', in acelasi timp afirmand ca ''este ridicola capacitatea utilajelor cu care s-a intervenit''.
Reprezentantii Apelor Romane Banat estimeaza ca in zona Ionel - Otelec - Foeni apele se vor retrage peste trei-patru saptamani. In ultimele zile, in judetul Timis, inundatiile au afectat 70 de localitati, 30.000 de hectare de terenuri si numeroase drumuri. Mii de gospodarii au fost distruse partial sau total.
Autoritatile locale din Bucuresti si Ilfov au declansat ieri campanii umanitare pentru sinistratii din Banat, fiind organizate mai multe puncte de colectare a donatiilor si instituite doua conturi in lei si euro, deschise la Panc Post. "Adresez un apel catre toti bucurestenii, pe care ii rog sa contribuie, in masura posibilitatilor, pentru a ajuta familiile sinistrate din Banat", a declarat primarul general al Capitalei, Adriean Videanu.
"Sunt familii intregi care nu mai au nimic. Orice gest, o haina, o suma de bani sau materiale de constructii le vor fi de folos celor care au ramas fara nimic", a mai afirmat Videanu, care a facut ieri si primul gest de solidaritate fata de victimele inundatiilor, fiind urmat de primarii de sector, fara sa faca publice sumele donate.
Locuitorii judetului Ilfov pot dona ajutoare in centre de colectare amenajate in localitatile Buftea, Peris, Voluntari si Otopeni, a anuntat prefectul judetului, Marian Petrache. "Sper ca locuitorii judetului sa fie macar la fel de solidari ca si fata de victimele din Indonezia", a spus Petrache.
O campanie similara a fost lansata si la Craiova, unde Prefectura Dolj a amenajat mai multe corturi in diferite locuri din oras pentru ca localnicii sa doneze ajutoare pentru sinistratii din vestul tarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.