Atacul de duminica din Afganistan indreptat impotriva romanilor a fost revendicat de talibani. Surse autorizate spun insa ca dispozitivul exploziv dirijat prin telecomanda a fost special pregatit pentru militari. Generalul Eugen Badalan, seful Statul
Atacul de duminica din Afganistan indreptat impotriva romanilor a fost revendicat de talibani. Surse autorizate spun insa ca dispozitivul exploziv dirijat prin telecomanda a fost special pregatit pentru militari. Generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General, a ordonat sistarea temporara a executarii misiunilor de patrulare de catre romani in Afganistan. Decizia vine in urma tragicului incident, soldat cu moartea unei persoane si ranirea altor doua.
Militarii continua insa sa indeplineasca celelalte misiuni stabilite prin mandat, iar comisia aflata la fata locului cerceteaza imprejurarile producerii accidentului. "Seful Statului Major General a ordonat comisiei ca, impreuna cu partenerul american si cu specialisti din Comandamentul 2 Operational Intrunit si din Statul Major al Fortelor Terestre, sa stabileasca masuri de optimizare a tacticilor si procedurilor de executare a misiunilor de patrulare", se precizeaza intr-un comunicat MApN. Prin ordin al ministrului Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, sergentul Narcis Sonei a fost avansat, post mortem, la gradul de sublocotenent si propus pentru a fi decorat de catre seful statului. Sergentul Gabriel Hanganu, din Batalionul 300 Infanterie, care a fost ranit in accident, a fost transportat la un spital militar american din Germania, fiind in prezent stabilizat din punct de vedere medical. Si acesta, alaturi de sergentul Adrian Dogaru, a fost, de asemenea, propus pentru decorare, iar ceilalti membri ai echipajului transportorului amfibiu blindat au fost citati prin ordin de zi al Statului Major General. Tragedia de duminica s-a declansat dupa ce un transportor blindat a trecut peste un dispozitiv exploziv comandat care fusese plasat pe un drum din districtul Panjawyi. Surse autorizate sustin ca talibanii sunt cei care au revendicat atacul si au precizat ca operatiunea mortala fusese pregatita special pentru militarii romani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.