Uniunea Europeana ar putea incepe o investigatie privind exporturile de textile chinezesti pe pietele europene. Recomandarea deschide calea spre introducerea unor restrictii asupra importurilor de produse textile provenite din statul asiatic.
Uniunea Europeana ar putea incepe o investigatie privind exporturile de textile chinezesti pe pietele europene. Recomandarea deschide calea spre introducerea unor restrictii asupra importurilor de produse textile provenite din statul asiatic.
"Dupa o analiza detaliata a statisticilor disponibile privind importurile din China, comisarul european Peter Mandelson a decis sa recomande Comisiei Europene, incepand de azi, o ancheta, precum si consultari neoficiale cu autoritatile chineze", a declarat purtatorul de cuvant al CE, Claude Veron-Reville.
Executivul european a evitat pana acum sa ia astfel de masuri de limitare, solicitate de producatorii europeni, indeosebi de catre Franta si Italia, care se tem ca afacerile lor vor avea de suferit.
Avalansa de textile chinezesti pe piata franceza a creat deja o situatie extrem de grava, existand deja riscul ca anul acesta sa dispara mai bine de 7.000 de locuri de munca din aceste sector, a declarat pentru "Journal du Dimanche" Patrick Devedjian, ministrul delegat al Industriei. Comisia Europeana considera ca acum dispune de suficiente date pentru a deschide o investigatie ce ar putea conduce la plafonarea importurilor, dupa o perioada de 75 de zile.
Recomandand deschiderea anchetei asupra valului de importuri de textile din China pe pietele Uniunii Europene, primul pas "salvator'', in opinia lui Peter Mandelson, ar putea fi cresterea presiunilor asupra Beijingului pentru a adopta masuri restrictive voluntare, evitandu-se astfel o ''delicata actiune in forta ''.
Organismele europene competente mizeaza si pe faptul ca, potrivit tratatului de intrare in Organizatia Mondiala a Comertului (OMS), autoritatile de la Beijing au acceptat prevederea conform careia statele membre pot limita importurile de confectii si textile, pana in anul 2008, la 7,5% peste nivelul livrarilor din anul anterior, daca demonstreaza ca firmele lor au de suferit.
La incheierea anchetei, Comisia Europeana poate solicita 15 zile de discutii oficiale cu China, in vederea gasirii e solutii vizand instituirea de restrictii voluntare macar la unele dintre produse.
Daca autoritatile de la Beijing nu vor lua masuri de reducere a exporturilor la nivelul recomandat de OMS, Uniunea Europeana poate impune propriile restrictii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.