In urma cu o luna, in numarul 4286 al ziarului nostru, in articolul "Balbaiala in aplicarea unei sentinte definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie", relatam faptul ca, dupa ce a fost condamnat - printr-o sentinta definitiva si irevocabila a
In urma cu o luna, in numarul 4286 al ziarului nostru, in articolul "Balbaiala in aplicarea unei sentinte definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie", relatam faptul ca, dupa ce a fost condamnat - printr-o sentinta definitiva si irevocabila a instantei supreme - primarul liberal al municipiului Sacele, Vasile Lata, continua sa-si ocupe postul, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Cu toate ca sentinta penala prin care Lata a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pentru inselaciune, fals si uz de fals, trebuia consemnata intr-un cazier penal si, implicit - prin aplicarea prevederilor Legii 215/2001 (privind administratia locala) - mandatul de primar trebuia sa inceteze, acest lucru nu s-a intamplat. Si aceasta pentru ca prefectul Brasovului trebuia sa ia la cunostinta, oficial, de aceasta decizie.
Numai ca, prevalandu-se de faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu transmite date, inclusiv sentinte, decat institutiilor abilitate (cum ar fi Parchetul sau Politia), celelalte institutii (inclusiv Prefectura) trebuind sa le solicite, prefectul Brasovului, Aurelian Danu, a tergiversat, nepermis, rezolvarea problemei... Desi nu trebuia decat sa reia demersul fostului prefect Otilian Neagoe, care solicitase, in octombrie 2004, instantei supreme transmiterea actului oficial primind, in schimb, doar o copie a minutei sedintei in care se luase decizia respectiva, document pe baza caruia nu se poate lua hotararea suspendarii din functia de primar.
Mai mult, prefectul Danu (PD), dupa amanari repetate, informa ziaristii ca s-ar fi adresat... Ministerului Administratiei si Internelor, in loc sa reia demersul catre institutia implicata - Inalta Curte de Casatie si Justitie. Desi reputati juristi din propriul partid i-au atras atentia ca a gresit adresa... totusi, prefectul Danu promitea jurnalistilor ca-i va informa asupra reusitei sau nereusitei actiunii sale pana pe 20 aprilie. Lucru ce nu s-a intamplat...
In schimb, afland despre aceasta situatie, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a actionat ferm: "La propunerea presedintelui nostru, Biroul Executiv Central al PNL, urmare a constatarii unei sentinte irevocabile de condamnare pentru fapte penale a primarului Vasile Lata si stiind ca aceasta este in contradictie cu Statutul si Codul etic al PNL, a decis, in unanimitate, excluderea lui din partid. Nu pot decat sa accept pozitia conducerii PNL, care a inteles ca aceasta situatie ne prejudiciaza grav imaginea, politicienii liberali trebuind sa fie exemple de moralitate", ne-a declarat senatorul Nicolae Vlad Popa, presedintele PNL Brasov.
Chiar si in aceste conditii, Lata nu crede ca excluderea sa este reala: "Este o prostie, sunt destui cei care vor sa-mi faca rau, nimic nu este adevarat, nu merge cum vrea Popa..." Chiar daca Lata mai are "sustinatori", ce se fac a uita condamnarea sa pentru fapte penale, decizia conducerii PNL este clara.
Situatie in care si prefectul Aurelian Danu isi va reimprospata, poate, memoria, actionand intr-adevar pentru instaurarea legalitatii, prin emiterea deciziei de suspendare din functia de primar a lui Vasile Lata. Sau...


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.