Presedintia Uniunii Europene, detinuta in prezent de Luxemburg, a propus reducerea bugetului pentru perioada 2007-2013 si redirectionarea fondurilor regionale catre cele mai sarace state membre, transmite Reuters, citat de Mediafax.
"Presedin
Presedintia Uniunii Europene, detinuta in prezent de Luxemburg, a propus reducerea bugetului pentru perioada 2007-2013 si redirectionarea fondurilor regionale catre cele mai sarace state membre, transmite Reuters, citat de Mediafax.
"Presedintia, desi nu prezinta nici o suma in prezent, este constienta ca ajungerea la un echilibru va duce, inevitabil, la reducerea fiecarei categorii de cheltuieli", au afirmat oficialii europeni. Ministrii de Externe din UE vor discuta, astazi, planul cheltuielilor, insa nu vor preciza valoarea bugetului viitor pana dupa referendumurile organizate de Franta si Olanda, pe 29 mai, respectiv 1 iunie, privind adoptarea Constitutiei Europene.
Din declaratiile lui Asselborn reiese ca membrii cei mai saraci ai UE, statele fost comuniste, ar trebui sa fie afectati cel mai putin de diminuarea cheltuielilor, fondurile suplimentare fiind alocate acestora.
Restructurarea bugetului ar putea afecta insa membrii mai vechi, precum Spania, Portugalia si Italia, care au beneficiat de ajutoarele europene, dar care au depasit din punct de vedere statistic statutul de tara saraca dupa extinderea de anul trecut a Uniunii. Comisia a propus majorarea cheltuielilor pentru 2007-2013 la 1,14 la suta din PNB, echivalentul a 930 miliarde de euro (1,214 miliarde de dolari), fata de nivelul actual de 1 la suta din PNB.
Principalele state platitoare - Austria, Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda si Suedia - au cerut mentinerea nivelului cheltuielilor la 1 la suta, mentionand ca nu este cel mai prielnic moment pentru majorarea acestora, intrucat guvernele se confrunta cu deficite bugetare majore. Unul dintre oficialii Comisiei, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat ca cel mai probabil demnitarii vor adopta solutia de compromis de aproximativ 1,07 procente din PNB.
Propunerea Luxemburgului de redirectionare a ajutoarelor catre statele cele mai sarace si de reducere a cheltuielilor va putea fi pusa in practica prin schimbarea plafonului maxim al sumei ce poate fi alocata unui stat, de 4 la suta din PIB.
Oficialii europeni doresc sa mentina acest prag doar pentru statele cu PNB pe cap de locuitor, situat la mai putin de 40% de media europeana. Aceasta prevedere ar putea include si Romania si Bulgaria. Conform propunerilor Comisiei, ajutorul regional s-ar putea situa, in perioada 2007-2013, la aproximativ 336 miliarde de euro, iar ajutorul acordat gospodariilor rurale la circa 400 de miliarde de euro.
Reprezentantii Luxemburgului au aratat ca ajutorul acordat producatorilor agricoli nu ar trebui redus pana in 2013, termen convenit de oficialii UE in 2002, desi anumite state, cum ar fi Marea Britanie, ar dori reexaminarea intelegerii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.