Efectul introducerii cotei unice asupra bugetului este inca dificil de evaluat si ar mai putea dura cateva saptamani sau chiar luni pana la stabilirea unui nivel de deficit bugetar, a declarat, vineri, la Bucuresti, Jeroen Kremers, director executiv

Efectul introducerii cotei unice asupra bugetului este inca dificil de evaluat si ar mai putea dura cateva saptamani sau chiar luni pana la stabilirea unui nivel de deficit bugetar, a declarat, vineri, la Bucuresti, Jeroen Kremers, director executiv al constituentei FMI din care face parte Romania.
"Introducerea cotei unice nu este o inovatie, dar in tari precum Romania, Rusia sau Ucraina este dificil de spus ce se va intampla", a spus Kremers.
Premierul Tariceanu a respins ideea, vehiculata de unii reprezentanti ai actualei puteri, ca una dintre conditiile incheierii acordului cu FMI ar fi introducerea impozitului agricol si cresterea impozitului pe venit de la 16 la 19 la suta.
O delegatie a FMI a sosit in Romania, miercuri, pentru o vizita de patru zile in cursul careia reprezentantii institutiei internationale vor purta discutii cu autoritatile de la Bucuresti privind relatia cu Fondul si integrarea Romaniei in UE. Vizita nu are in vedere negocieri privind acordul cu FMI, semnat in luna iulie a anului trecut.
Varujan Vosganian, presedintele comisiei Buget - Finante din Senat, le-a precizat vineri reprezentantilor Fondului ca, din punct de vedere politic, Guvernul nu poate creste nici cota unica de impozitare de la 16 la 19 la suta, nici TVA, de la 19 la 21 la suta.
Potrivit Ministerului Finantelor, in urma aplicarii cotei unice de impozitare a crescut numarul de salariati platitori de impozite cu 100.000 in primele doua luni, fata de o majorare de numai 42.000 de salariati in aceeasi perioada a anului 2004.

Romania are reputatia de a nu-si incheia acordurile

"Romania are reputatia de a nu incheia acordurile cu FMI. Ultimul acord a fost de fapt primul finalizat", a mai spus directorul FMI.
El a adaugat ca apreciaza intentia autoritatilor de a finaliza acordul, insa acest lucru depinde de actiunile Romaniei.
In ceea ce priveste analiza impactului cotei unice, Kremers a tinut sa explice ca aceasta reprezinta o reforma importanta, in contextul in care chiar economia romaneasca este in schimbare.
In opinia sa, Romania trebuie sa manifeste in continuare prudenta in ceea ce priveste deficitele pentru a asigura o crestere economica pe termen lung, conditie pentru crearea de noi locuri de munca.

Tranzitia nu s-a incheiat

Pe de alta parte, oficialul institutiei financiare internationale a aratat ca tranzitia inca nu s-a terminat, chiar daca Romania a facut progrese, in principal in domeniul macroeconomic.
El a spus ca Romania trebuie sa treaca de la o politica de reducere a ineficientei la una de crestere a competitivitatii, mai ales ca va intra in curand in UE.
Kremers a adaugat ca un punct important ramane continuarea eforturilor de lupta impotriva coruptiei, care trebuie sustinute pe termen lung.

Deficit bugetar de 0,7% din PIB

Rectificarea bugetara va fi efectuata pornind de la o tinta pentru deficitul pe 2005 de 0,7% din PIB, nivel care corespunde atat viziunii Fondului Monetar International, cat si dorintei autoritatilor romane, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.
"Tabloul general dupa primele trei luni arata ca economia raspunde politicilor adoptate de actualul Guvern. Prioritara este acum mentinerea echilibrului bugetar reflectat prin raportul dintre venituri si cheltuieli. De aici interesul pentru deficitul bugetar , iar nivelul de 0,7% din PIB este cel de care se apropie ambele parti", a declarat ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu.

100.000 de salarii scoase la lumina fiscala

In comunicat se mentioneaza ca masurile recent adoptate de catre Guvern referitoare la evaziunea fiscala, executari silite, faliment, stoparea esalonarilor si scutirilor la plata arata o schimbare a atitudinii fata de rau-platnici. Totodata, MFP apreciaza ca aceste masuri contribuie si la cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul statului.
MFP precizeaza ca in urma aplicarii cotei unice de impozitare a crescut numarul de salariati platitori de impozite cu 100.000 in primele doua luni, fata de o majorare de numai 42.000 de salariati in aceeasi perioada a anului 2004.

Acordul va fi revizuit pana la mijlocul lunii iunie

Autoritatile romane au convenit cu oficialii FMI sa revizuiasca acordul stand-by, pana la mijlocul lunii iunie, tinand cont de reducerea deficitului bugetar, a declarat, vineri, premierul Tariceanu.
"Evolutia economica din primul trimestru arata ca o atitudine hiperprecauta a FMI nu este justificata. Dar o precautie este totusi necesara", a adaugat premierul.
El a subliniat ca isi doreste finalizarea acordului cu FMI, spunand ca acest lucru ar fi o garantie pentru Romania in relatia cu UE.
O delegatie romana condusa de ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a participat, in perioada 14-20 aprilie, la Reuniunea de primavara a FMI si a Bancii Mondiale de la Washington.
Popescu a declarat, vineri, intr-un comunicat, ca discutiile cu reprezentantii FMI au decurs favorabil revizuirii memorandumului suplimentar.
In perioada urmatoare, un expert al FMI va sosi la Bucuresti pentru a colabora cu expertii romani la definitivarea rectificarii bugetare, urmand ca misiunea de negociatori sa vina in luna iunie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.