Banca centrala a Bulgariei va lua masuri suplimentare pentru reducerea ritmului accentuat de crestere a creditelor, intrucat unele banci au incercat sa ocoleasca reglementarile introduse la inceputul acestui an, transmite Reuters, citat de Mediafax.<
Banca centrala a Bulgariei va lua masuri suplimentare pentru reducerea ritmului accentuat de crestere a creditelor, intrucat unele banci au incercat sa ocoleasca reglementarile introduse la inceputul acestui an, transmite Reuters, citat de Mediafax.
La inceputul lui 2005, Banca Nationala a adoptat, printre altele, masuri cum ar fi inasprirea reglementarilor asupra rezervelor obligatorii ale bancilor comerciale si ajustarea prevederilor privind adecvarea capitalului acestora. Vineri, institutia a anuntat noi reglementari, suplimentare celor impuse in luna februarie, si a mentionat ca unele banci si-au majorat volumul creditelor acordate, pentru a crea o baza artificiala in functie de care va fi evaluata evolutia viitoare a imprumuturilor.
Volumul creditelor a crescut cu 1,7 miliarde de leva in ultimele zile ale lunii martie, in conditiile in care avansul lunar mediu din 2004 a fost de 450 milioane de leva.
In acordul cu FMI, in valoare de 146 milioane de dolari, semnat in luna august a anului trecut, Bulgaria a fost de acord sa diminueze ritmul de crestere a creditelor la 30 la suta pana in luna decembrie a acestui an, insa analistii estimeaza ca aceasta tinta va fi greu de atins.
Banca Centrala a Bulgariei a mentionat ca va folosi ca data de referinta sfarsitul lunii martie pentru calcularea cresterii volumului creditelor, insa a adaugat ca bancile care au inregistrat o majorare de peste patru procente in aceasta luna vor fi limitate la o crestere similara, data de referinta fiind sfarsitul lui februarie.
Incepand din aprilie, bancile vor fi obligate sa limiteze cresterea creditelor acordate la 10 procente pentru primele trei luni, 15 procente pentru sase luni, 20 la suta pentru noua luni si 26 la suta pentru 12 luni. Daca depasesc aceste praguri, institutiile de credit vor trebui sa-si majoreze rezervele, au declarat oficialii Bancii Centrale a Bulgariei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.