Inundatiile au continuat sa faca ravagii in Banat. Localnicii din zonele afectate se lasa cu greu convinsi sa-si paraseasca gospodariile. Majoritatea au reusit ''sa salveze'' cateva animale si sa se adaposteasca la rudele sau prietenii din satele apr

Inundatiile au continuat sa faca ravagii in Banat. Localnicii din zonele afectate se lasa cu greu convinsi sa-si paraseasca gospodariile. Majoritatea au reusit ''sa salveze'' cateva animale si sa se adaposteasca la rudele sau prietenii din satele apropiate. Au parasit casele cu cate o sacosa cu imbracaminte.
Satenii din localitatea timiseana Ionel au fost evacuati, ieri, cu ajutorul a patru elicoptere. Echipele de salvare au apelat la aceasta modalitate de evacuare din cauza ca exista riscul ca barcile sa se rastoarne. Cei peste o suta de sateni au fost transportati in localitatea Pustinis.
In noaptea de sambata spre duminica au fost evacuati si localnicii din Otelec, ale caror case au fost inundate. In Cruceni si Foeni situatia este la fel de tragica. Din cei 400 de sateni evacuati, circa 150 au fost dusi la o scoala si la un camin cultural din apropiere. Restul au plecat la rudele din celelalte sate. Aproape 1.000 de oameni ale caror gospodarii au fost mai putin afectate de ape au refuzat sa-si paraseasca locuintele. Sinistratii au primit din rezerva de stat paturi si alimente. Acestea sunt transportate in zonele inundate fie cu barcile, fie cu elicopterul.
In apropierea localitatii timisene Uivar, pentru stavilirea apelor au fost folositi saci cu nisip.
In cursul saptamanii trecute, in judetul Timis, inundatiile au afectat o suta de localitati, mii de gospodarii si mii de hectare de terenuri. Aproape 2.000 de localnici au fost evacuati.
In judetul Arad, in urma revarsarii unor afluenti ai Muresului si Crisului Alb au fost inundate, in cursul saptamanii trecute, 50 de localitati din judet. In municipiul Arad cinci cartiere au fost afectate de ape. Ieri, aici mai erau in jur de 50 de locuinte si peste 100 de gospodarii inundate.
De astazi, in judet sunt asteptate, din nou, ploi abundente.
Vremea rece a continuat sa se mentina rece pentru aceasta perioada, in unele zone ale tarii. In noaptea de vineri spre sambata, in Bistrita-Nasaud, temperatura a scazut pana la minus zece grade Celsius.

Ajutoare pentru sinistratii din vestul tarii

Harghitenii au trimis sinistratilor din vestul tarii 20 de tone de bunuri si alimente necesare celor afectati de furia apelor.
In cursul zilei de astazi, un alt autocamion, incarcat cu 20 de tone de apa minerala, va pleca spre localitati din judetele Arad si Hunedoara. Alte doua autovehicule cu apa minerala si bauturi racoritoare au fost donate sinistratilor din Resita.
Pe de alta parte, Patriarhul Teoctist face apel pentru ajutorarea sinistratilor: ''Impartasind suferintele fratilor si surorilor noastre care, in urma ploilor abundente si a revarsarilor de ape in intreaga tara, indeosebi in Banat, si-au pierdut agoniseala de o viata, cu frateasca dragoste, facem apel ca de la Duminica Floriilor si pana la Duminica Tomii, in fiecare biserica sa se inalte rugaciuni pentru contenirea ploilor si sa se organizeze colecte in bani destinate ajutorarii familiilor ramase fara adapost si cele necesare vietii''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.