Un studiu publicat in revista "Science" afirma ca aproape 90 la suta dintre blocurile de gheata din partea vestica a Peninsulei Antarctica se topesc rapid, relateaza BBC News Online, citat de Mediafax. Autorii studiului - o echipa de cercetatori brit
Un studiu publicat in revista "Science" afirma ca aproape 90 la suta dintre blocurile de gheata din partea vestica a Peninsulei Antarctica se topesc rapid, relateaza BBC News Online, citat de Mediafax. Autorii studiului - o echipa de cercetatori britanici si americani - afirma ca acest fenomen de topire masiva poate avea cauze conjugate. Desi temperaturile ridicate ale aerului pot constitui unul dintre factori, explicatiile pentru amploarea fenomenului trebuie cautate dincolo de incalzirea globala a planetei. David Vaughan, de la British Antarctic Survey, afirma ca un alt factor ar putea fi reprezentat de schimbarea curentilor si a temperaturii apei oceanului.
Studiul a monitorizat 244 de ghetari marini din partea vestica a Peninsulei Antarctice. Toti sunt relativ de mici dimensiuni, fiind mase de gheata care iau forma unor masivi marini, sau ies la suprafata apei ca niste "limbi plutitoare". Pentru a argumenta ipoteza conform careia fronturile glaciare si-au schimbat pozitia in timp, echipa de cercetatori a folosit peste 2000 de fotografii facute din avion, datand din 1940, si peste o suta de imagini receptionate de la sateliti incepand cu anii 1960. "Am descoperit ca 87 la suta dintre cei 244 de ghetari s-au retras fata de coordonatele precizate in documentele cele mai vechi, care dateaza, in medie, cam de prin 1953. Este o situatie exact inversa fata de modelul din urma cu 50 de ani - atunci, majoritatea ghetarilor se aflau in crestere de volum. Acum, majoritatea se topesc si inca rapid", spune Alison Cook, cercetatorul britanic care a condus studiul. Fenomenul topirii ghetarilor a inceput in nordul Peninsulei Antarctice si a avansat constant spre sud. In ultimii cinci ani, s-au inregistrat cele mai mari pierderi de masa glaciara, cu o retragere a ghetarilor de circa 50 de metri pe an. Unii dintre ghetari au inregistrat insa pierderi dramatice in volum. Astfel, ghetarul Sjogren, din extremitatea nordica a peninsulei, s-a retras cu 13 kilometri fata de coordonatele din anul 1993. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.