"Sfanta Treime este suprema taina a existentei, care explica insa toate, sau fara de care nu se poate explica nimic. De aceea, desi e suprema taina, este intrucatva inteligibila, conforma pana la un loc unei logici", ne spune Parintele Staniloae, in
"Sfanta Treime este suprema taina a existentei, care explica insa toate, sau fara de care nu se poate explica nimic. De aceea, desi e suprema taina, este intrucatva inteligibila, conforma pana la un loc unei logici", ne spune Parintele Staniloae, in prefata cartii sale cu inspiratie divina "Sfanta Treime sau la inceput a fost Iubirea", aparuta recent la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Orodoxe Romane. Cel mai mare teolog al secolului XX, prea smeritul Parinte Staniloae, indreapta pasii crestinului pe cararile pasite de Mantuitor explicand sensul vietii: "Ce poate justifica existenta mai mult decat iubirea? Iubirea nu satura pe nimeni, niciodata. Deci poate fi fara de sfarsit; si de aceea poate fi si fara de inceput". Acum, la intrarea in Saptamana Patimilor, lucrarea Parintelui profesor aduce drept credinciosilor Bisericii stramosesti ortodoxe o noua lumina, calauzitoare, pentru intelegerea supremei taine. "In Hristos, ni se arata ca Dumnezeu a invins moartea nu in mod arbitrar, folosindu-Se de atotputernicia simpla, ci de iubirea care se uneste cu umanul, facandu-l iubitor de Dumnezeu pana la dobandirea prin aceasta a iubirii, capabila de deplina primire a puterii Lui, ca sa invinga prin ea moartea", scrie Parintele in indrumarul sau despre Sfanta Treime, structurat in 10 capitole. Parintele Patriarh Teoctist in Precuvantarea sa stralumineaza, la randul sau: "Binecuvantand reeditarea acestei pretioase carti, dorim celor care vor cauta hrana si lumina spirituala in paginile ei sa ajunga sa inteleaga, nu numai cu mintea, ci si cu inima, ca la temelia acestei lumi, a intregii existente vazute, care se arata tot mai zdruncinata, incercata si dezbinata, sta totusi o iubire vesnica, de neclintit, desavarsita, atotputernica si singura mantuitoare: cea a Prea Sfintei Treimi".

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.