Britanicii s-ar putea gasi in situatia de a nu sti cum arata William Shakespeare, dupa ce un portret despre care se credea ca a fost realizat in timpul vietii dramaturgului s-a dovedit un fals din secolul al XIX-lea, a anuntat, joi, National Portrait
Britanicii s-ar putea gasi in situatia de a nu sti cum arata William Shakespeare, dupa ce un portret despre care se credea ca a fost realizat in timpul vietii dramaturgului s-a dovedit un fals din secolul al XIX-lea, a anuntat, joi, National Portrait Gallery, citata de Daily Telegraph. Descoperirea este prima etapa dintr-un studiu de un an, in care urmeaza a fi examinate sase portrete ale lui Shakespeare. Daca toate cele sase portrete se dovedesc falsuri sau copii, imaginea acceptata a dramaturgului, cu chelie, mustata rasucita si barba va fi pusa serios sub semnul intrebarii. Falsul demascat joi este portretul numit "Flower Shakespeare", aflat in proprietatea Royal Shakespeare Company si expus la sediul acesteia de la Stratford-upon-Avon. Portretul a fost donat societatii de familia Flower in 1895.
Desi autorul necunoscut al portretului a pictat inscriptia "Willm Shakespeare 1609" in coltul din stanga sus, expertii spun ca tabloul a fost realizat abia in secolul al XIX-lea. Din examinarea microscopica a vopselurilor aplicate pe un panou de lemn, reiese ca portretul a fost pictat intre 1818 si 1840, deoarece foloseste doi pigmenti aparuti abia la inceputul secolului al XIX-lea. Examinarea portretului a confirmat si o banuiala mai veche a specialistilor, si anume ca sub portretul bardului englez se afla o pictura religioasa mai veche. Specialistii au identificat-o ca fiind opera unui pictor florentin nesemnificativ, in care sunt reprezentati Fecioara Maria, Isus si Ioan Botezatorul. Parerea generala este ca Shakespeare arata asa cum este descris de un bust aflat la mormantul lui si de o gravura de pe prima editie in volum a pieselor sale, aparuta la sapte ani dupa moartea sa. Multi au spus ca gravorul s-ar fi inspirat din "Flower Shakespeare", insa concluziile recente despre acesta demoleaza aceasta teorie. Expertii vor desfasura analize similare asupra altor cinci portrete despre care se credea ca au fost realizate in timpul vietii lui Shakespeare. Sanse mai mari de se a dovedi autentice au portretele intitulat "Chandos Shakespeare", nedatat, si "Grafton Shakespeare", care are inscriptionat anul 1588, cand dramaturgul avea 24 de ani. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.