Ninsorile au creat mari probleme ºoferilor care au avut drum prin judeþele Harghita, Suceava, Bistriþa-Nãsãud ºi Braºov.
Pe de altã parte, inundaþiile au continuat sã afecteze mai multe locali
Ninsorile au creat mari probleme ºoferilor care au avut drum prin judeþele Harghita, Suceava, Bistriþa-Nãsãud ºi Braºov.
Pe de altã parte, inundaþiile au continuat sã afecteze mai multe localitãþi din judeþele Timiº, Hunedoara ºi Arad.
In judeþul Harghita, in noaptea de joi spre vineri, a inceput sã ningã abundent, circulaþia fiind ingreunatã din cauza zãpezii. Pe DN 12, intre Miercurea-Ciuc ºi Comãneºti, mai multe TIR-uri au rãmas blocate in trafic. Nefiind echipate corespunzãtor, nu au mai putut urca pantele. In zona varfului Frumoasa a nins viscolit. ªi pe drumurile naþionale care fac legãtura intre Borsec ºi Topliþa, Gheorgheni ºi Lacul Roºu, Miercurea-Ciuc ºi Odorheiu-Secuiesc, ºoferii, neavand autoturismele echipate pentru circulaþia in condiþii de iarnã, au intampinat mari probleme.
In urma ninsorilor cãzute in noaptea de joi spre vineri, ºi in judeþul Suceava circulaþia rutierã a fost ingreunatã. Stratul de zãpadã a atins in unele zone zece centimetri. Pe drumurile judeþene ºi naþionale nu au fost blocaje. Pentru indepãrtarea zãpezii de pe carosabil s-au folosit utilaje ºi material antiderapant.
In judeþul Bistriþa-Nãsãud, stratul de zãpadã a ajuns la 4 centimetri ºi s-au inregistrat temperaturi de panã la minus opt grade Celsius. ªi in judeþul Braºov s-a circulat cu dificultate. In masivul Postãvaru, stratul de zãpadã a atins 70 de centimetri. Meteorologii avertizeazã cã astãzi ºi maine, in toate cele patru judeþe, vor fi temperaturi uºor negative.
ªi inundaþiile fac, in continuare, prãpãd. In zona Siriu din judeþul Buzãu circulaþia a fost restricþionatã din cauza cãderilor de bolovani. Pentru evitarea blocajelor rutiere ºi a accidentelor, traficul a fost coordonat de poliþiºtii buzoieni. Echipe speciale au acþionat pentru indepãrtarea pietrelor ºi a aluviunilor. Localnicii din Bascenii de Sus erau, ieri, izolaþi, dupã ce bucãþi de copaci au blocat trecerea peste paraul Basca.
In urma ploilor torenþiale din ultimele zile, in judeþul Hunedoara au fost inundate 140 de gospodãrii din ºase localitãþi. Pagubele se ridicã la circa 26 de miliarde de lei. Prefectura Hunedoara intenþioneazã sã promoveze un proiect de HG pentru alocarea de fonduri sau obþinerea de materiale de construcþii in vederea efectuãrii reparaþiilor.
Pe de altã parte, in municipiul Arad a fost declaratã, in noaptea de joi spre vineri, stare de alertã.
Un numãr de 20 de familii din cartierul Bujac au fost evacuate, casele acestora construite din chirpici fiind in pericol de prãbuºire. Sinistraþii au fost cazaþi la o unitate militarã. Primãria a alocat pentru aceºtia un miliard de lei.
In judeþul Timiº, localnicii din Cruceni ºi Foeni trãiesc un adevãrat coºmar. Ei au fost evacuaþi, in noaptea de joi spre vineri, doar cu bãrcile. Aici nici maºinile mari nu mai pot pãtrunde din cauza apelor. La Foeni aproape o sutã de localnici s-au adãpostit la Primãrie, restul refuzand sã-ºi pãrãseascã locuinþele. La Cruceni aproximativ 140 de case sunt sub ape. Copiii ºi bãtranii au fost cazaþi la o ºcoalã din apropiere. Alimentele sunt distribuite oamenilor cu ajutorul unui elicopter. Reprezentanþi ai AN ''Apele Romane'' s-au deplasat in zonele calamitate. Cu aceastã ocazie, delegaþia condusã de secretarul de stat, Lucia Ana Varga, s-a intalnit cu reprezentanþii autoritãþii de gospodãrire a apelor din Serbia ºi Muntenegru pentru a examina situaþia din sectorul de frontierã al raurilor Timiº ºi Bega Veche.
Sinistraþii din judeþele Caraº-Severin ºi Timiº vor primi ajutoare constand in produse alimentare, in valoare totalã de 5,6 miliarde lei, a decis, joi, Guvernul. Dupã evaluarea pagubelor, vor fi date ºi materiale de construcþii pentru refacerea caselor afectate de inundaþii.
Executivul a mai alocat 18 miliarde lei, de la Fondul de intervenþie, pentru lucrãrile de reabilitare a podului amplasat pe drumul judeþean din comuna buzoianã Calvin, distrus de ape.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.