Destul de delicata aceasta problema a rasismului pe stadioane. Ea exista, fara indoiala, insa credem ca discutarea la infinit a acestei chestiuni pe tonuri din ce in ce mai grave are un efect invers decat cel scontat. Sa fim seriosi, daca se suspenda
Destul de delicata aceasta problema a rasismului pe stadioane. Ea exista, fara indoiala, insa credem ca discutarea la infinit a acestei chestiuni pe tonuri din ce in ce mai grave are un efect invers decat cel scontat. Sa fim seriosi, daca se suspenda terenul unor echipe pe o anumita perioada de timp crede cineva ca de-ale Elias Bucurica, Mustata, Nicu Galerie, Gabi Blondu, Mistretu', Vulturu', Gainaru' sau dracu' mai stie cine vor deveni mai toleranti, ceva mai xenofili? Zaaat! E drept ca ii va durea si pe unii dintre ei, pentru ca nu vor mai putea astepta la gura vestiarelor pentru a cere bani de la fotbalisti, insa asta nu e o problema chiar atat de grava, intrucat pe acestia, indeosebi pe cei de la Dinamo, ii vor putea gasi peste doar cateva ore in carciumi binecunoscute si intr-o dispozitie filantropica exacerbata nu numai fata de cei cativa asa-zisi suporteri, ci mai ales fata de lautari.
In plus, in Romania chestia asta cu rasismul e aproape un moft, fata de care nu s-a gasit sa se sesizeze decat Mircea Sandu si federatia aia a lui clandestina, asta asa ca sa zica lumea ca e receptiv la recomandarile Uniunii Europene si a celor de la FIFA si UEFA. (Credem ca Nasu' isi baga si acum unghiile in gat pentru ca a refuzat cei 30.000 de euro oferiti de forul fotbalistic european pentru combaterea manifestarilor rasiste pe stadioane. Va dati seama ca de banii aia Sandu, Adalbert Kassai, Oache Piscanu si restul chefliilor federali ar fi combatut totul pana li se facea ficatul cat coperta de abecedar.) La noi gainaria asta se practica dintotdeauna prin tribune, fara ca cineva sa o ia prea in serios, sa o considere o problema nationala. Pai, din moment ce in 1999, cand Rapidul a castigat cu nimeni altul decat Mircea Lucescu pe banca tehnica cel de-al doilea titlu din istorie, jucatorii giulesteni au infiripat o hora pur romaneasca si au inceput sa cante, cu aluzie mai mult decat evidenta la rivalii din Stefan cel Mare, "Cine e pe locul doi suge p... la cioroi", nu credem ca ar mai fi prea multe lucruri de spus in acest presupus caz.
Pe undeva parca suntem tentati sa le dam dreptate celor de la Steaua si Rapid care considerau ca masura comisiei federale de a le suspenda terenul propriu pentru o etapa in urma scandarilor de la meciul direct nu este altceva decat un serviciu insuficient de subtil facut contracandidatilor de la Dinamo. Pai, cum sa nu te gandesti la asta din moment ce acum cativa ani cand la un meci dintre Dinamo si Rapid galeria alb-rosiilor a etalat celebrele bannere tembele "Un milion de ciori o singura solutie: Antonescu", respectiv "Giulesti, sfarsit de Bucuresti, inceput de tiganie" nimeni nu s-a sesizat de la FRF sau LPF. In acelasi context nu e deloc inutil sa amintim ca la recentul meci Steaua - Rapid care a generat sanctiunile federale, suporterii au fost incitati de un crainic al stadionului din Ghencea mai tuciuriu ca, de exemplu, Banel Nicolita.
De aceea credem ca demersul celor de la FRF de a dicta sanctiuni pentru asa-zise delicte de rasism nu face altceva decat sa ne arunce iarasi intr-o lumina proasta, iar asta numai pentru ca snobului si slugarnicului Mircea Sandu i s-a nazarit sa faca pe europeanul. Apropo, in fotbalul englez, cel considerat de mai toata lumea ca debordand de cel mai autentic fair-play, numarul jucatorilor de culoare reprezinta cam 25-30% din loturile echipelor, insa cu toate acestea nu credem sa-si aminteasca cineva de prezenta unor suporteri negri in senzationalele galerii din campionatul insular, ca sa nu mai vorbim de arbitri. Iar acolo, precum nici in Italia sau Spania unde au fost atestate puternice manifestari rasiste, nu s-a gasit nici un Mircea Sandu care sa suspende terenul echipelor cu suporteri dobitoci.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.