O jumatate de milion de euro valoreaza peste 13 kg de heroina descoperite de politistii de frontiera asupra a trei valceni. Operatiunea, pusa la cale de Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog

O jumatate de milion de euro valoreaza peste 13 kg de heroina descoperite de politistii de frontiera asupra a trei valceni. Operatiunea, pusa la cale de Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Timisoara, a fost declansata in urma cu mai multa vreme si a vizat anihilarea unei retele care aducea stupefiante din Turcia in Romania. Anchetatorii spun ca afacerea ar putea fi coordonata direct din puscarie de Turhan Ekrem, arestat la sfarsitul anului trecut. Ramificatiile acestei grupari de traficanti, sustin surse judiciare, ar putea avea inclusiv implicatii cu iz politic. Foarte grav, conform unor surse apropiate serviciilor de informatii, actiunea politistilor de frontiera a rupt planul ofiterilor de la Crima Organizata. Speram ca nu a fost o actiune premeditata...
Potrivit unui comunicat al Politiei de Frontiera, miercuri, autoritatile au reusit, dupa o monitorizare intensa a celor in cauza, confiscarea a 13,141 kg de heroina, in valoare de peste 500.000 de euro. Marfa a fost gasita intr-o masina cu care se deplasau trei valceni, doi barbati si o femeie. La un control aparent de rutina, la iesirea din localitatea Baile Herculane, oamenii legii au oprit autoturismul si au descoperit, ascunsa intr-o geanta de voiaj, o cantitate considerabila de "prafuri albe". "In baza informatiilor detinute, politistii de frontiera si cei de la CZCCOA i-au legitimat imediat pe pasageri. Este vorba despre Constantin G., 51 de ani, Nicolae V., 24 ani, si Elena P., 39 de ani. Substanta solida gasita a fost testata in laboratorul Politiei si s-a dovedit a fi heroina. "Avand in vedere calitatea drogului si caracteristicile fizico-chimice, precum si modul de ambalare, este posibil ca heroina sa fi facut parte dintr-un lot mai vechi, introdus in tara pe filiera balcanica, din primele cercetari stabilindu-se ca actiunea este posibil sa fi fost coordonata de un cetatean turc, aflat in momentul de fata in penitenciar", ne-a declarat subinspectorul Fabian Badila din cadrul Politiei de Frontiera. Cei trei traficanti au declarat in timpul anchetei ca drogurile au fost introduse in Romania in anul 1999, dar au fost ascunse intr-o localitate din Caras-Severin. Cand au fost prinsi, autorii au spus ca tocmai fusesera sa recupereze heroina, care fusese ingropata in pamant, pentru a o vinde. Cazul se afla sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Serviciului Teritorial DICOT Timisoara, cercetarile fiind in curs de defasurare pentru identificarea tuturor persoanelor implicate. Cei trei urmau ieri sa fie prezentati judecatorilor pentru emiterea mandatelor de arestare preventiva.

Ca musca in lapte

Totusi, conform unor surse apropiate serviciilor de informatii, actiunea politistilor de frontiera a rupt planul politistilor de la Crima Organizata. Practic, flagrantul celor de la frontiera - care aveau datoria de a supraveghea transportul fara sa intervina - i-a scapat pe cei care au comandat livrarea. Fara intentie, speram... Concret, ofiterii de la Crima Organizata aveau intentia sa le propuna celor trei retinuti sa vorbeasca, astfel anchetatorii ar fi ajuns la destinatarii transportului. Conform legii, in schimbul acestui serviciu, cei trei ar fi beneficiat de o pedeapsa redusa la jumatate.

Legaturi periculoase cu "Dosarul Lobonea"?

Surse judiciare bine informate ne-au declarat ca aceasta captura ar putea sa aiba legatura cu cazul fostului vicepresedinte al Organizatiei de Tineret a PSD Lugoj, Lucian Lobonea, arestat pentru trafic cu heroina. Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor dupa ce procurorul Ciprian Nastasiu, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, a intocmit rechizitoriul prin care Lobonea, Bogdan Balaci si turcul de origine kurda, Turhan Ekrem, au fost trimisi in judecata sub acuzatia de trafic cu droguri de mare risc, iar Ionel-Florin Catana, pentru consum de droguri. Lobonea a intrat in atentia politistilor antidrog inca de la sfarsitul anului 2001, cand a incercat sa vanda 50 de grame de heroina la Arad (procurata de la Balaci), dar s-a razgandit in ultimul moment. La inceputul acestui an, Lobonea cauta sa comercializeze un kilogram de droguri si sa gaseasca o persoana dispusa sa transporte 15 kg de heroina pana in Olanda. De asemenea, ne-au mai precizat aceleasi surse, el livra droguri en-detail consumatorilor din Lugoj, la pretul de 20 dolari pentru un gram.

Fiecare transport, planuit minutios

"Cercetarile efectuate in acest dosar au scos la iveala faptul ca heroina provenea de la unul dintre cei mai importanti traficanti, Turhan Ekrem.
Acesta a fost arestat la inceputul lunii decembrie 2004, la Bucuresti, de catre politistii Brigazii Antidrog din cadrul DGCCOA, dupa ce a fost capturat un transport de 14 kg heroina care urma sa ajunga in Europa de Vest", spun anchetatorii. krem a intrat in legatura cu lugojenii in urma cu trei ani, prin intermediul Elenei Albu. Femeia facea parte dintr-o retea internationala si a fost condamnata la 15 ani de inchisoare, insa a disparut fara urma, dupa ce a fost eliberata de judecatorii Tribunalului Timis, in timpul procesului.
Anul trecut, in noiembrie, Ekrem a pus la punct detaliile unui important transport de heroina spre Germania sau Olanda. Atunci, 50 de kg de stupefiante urmau sa fie preluate de un caraus din Kosovo, sa fie aduse in Romania si de aici mai departe, spre Vest.
Pentru fiecare kilogram de heroina transportat la destinatie, carausul urma sa primeasca 800 de euro.
Afacerea nu a mai avut loc, deoarece turcul a fost arestat in 4 decembrie, intr-un alt dosar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.