Sute de familii evacuate. Mii de gospodarii distruse partial sau total de inundatii. Zeci de mii de hectare de terenuri agricole sub ape. Localnicii si autoritatile din vestul tarii sunt nevoiti sa faca fata acestor dezastre.
Pagubele se ridi
Sute de familii evacuate. Mii de gospodarii distruse partial sau total de inundatii. Zeci de mii de hectare de terenuri agricole sub ape. Localnicii si autoritatile din vestul tarii sunt nevoiti sa faca fata acestor dezastre.
Pagubele se ridica la sute de mii de miliarde de lei. Numai in ultimele doua zile au fost inundate peste 3.000 de case, 17.372 de hectare de teren agricol si 27 de obiective socio-economice. O femeie in varsta de 73 de ani si-a pierdut viata. Peste o mie de politisti, jandarmi si cadre ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au intervenit pentru a-i ajuta pe sinistrati.
In judetul Timis, aproape 600 de locuitori din Rudna, Crai Nou si Foeni au fost, miercuri seara, evacuati. Raul Timis, care s-a revarsat si in Serbia, a inundat in cele trei localitati 250 de case si 1.000 de hectare de teren arabil. Oamenii se lasa cu greu convinsi de catre echipele de interventie sa-si paraseasca locuintele, ei preferand sa stea in podurile caselor sau sa salveze animalele. Dupa ce apele Timisului s-au revarsat si in Serbia, ieri au fost transmise doua preavertizari partii sarbe despre posibilitatea deversarii digului in zona Graniceri. Regionala CFR Timisoara a inchis circulatia trenurilor pe liniile Berzovia-Oravita-Ian-Racasdia si Berzovia-Surduc-Banat si se estimeaza inchiderea magistralei 900 timp de o luna.
In judetul Caras-Severin, dupa o prima estimare, valoarea pagubelor se ridica la circa 530 de miliarde lei. Numai in cazul celor 1.135 de case, 1.464 de anexe gospodaresti si 20 de obiective social-culturale afectate de inundatii, ''pierderile'' totalizeaza 96,5 miliarde de lei. La barajul Taria s-a intervenit pentru stoparea antrenarii de material cu amplasarea de saci de nisip si bolovani.
In judetul Hunedoara, apele au inundat mai multe case si terenuri din localitatile Teliucu Inferior si Lunca Cernii.
In comuna Ghelari, s-au produs alunecari de teren, localnicii temandu-se sa nu le fie distruse casele de copacii care cad de pe deal.
In ultimele zile, debitele au fost in crestere pe raurile din Maramures, Crisana, Banat, Oltenia si din bazinele superioare si mijlocii ale raurilor Vedea, Arges, Ialomita si Bistrita. Cresteri importante ale debitelor, cu depasiri semnificative ale cotelor de inundatie, s-au produs pe raurile din bazinele Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera si Cerna, dupa cum informeaza AN ''Apele Romane''. Pentru a preveni inundatiile in bazinul Crisurilor, s-a solicitat partii ungare deschiderea acumularii de la Beckes, pentru preluarea surplusului de apa. Partea ungara si-a dat acordul.
Pentru urmatoarele zile au fost transmise avertizari hidrologice prefecturilor judetelor Bistrita - Nasaud, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Cluj, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Brasov, Covasna, Prahova, Suceava, Neamt, Bacau, Buzau.
Administratia Nationala de Meteorologie a trimis autoritatilor locale o atentionare meteorologica ce vizeaza ploi insemnate cantitativ, bruma, lapovita si ninsoare. Pana maine dimineata vor fi precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare nu doar la munte, ci si in zonele mai joase din Maramures, Crisana, Transilvania si nordul Moldovei.
In cursul diminetilor de sambata si duminica, vor fi temperaturi usor negative si se va produce bruma in zonele deluroase si in depresiunile intramontane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.