Spre supararea si disperarea ministrului justitiei, Monica Macovei, senatorii au atins performanta de a opaciza noile formulare ale declaratiei de avere, facandu-le chiar mai superficiale decat pe cele actuale, deja depuse. Transparenta care trebuia
Spre supararea si disperarea ministrului justitiei, Monica Macovei, senatorii au atins performanta de a opaciza noile formulare ale declaratiei de avere, facandu-le chiar mai superficiale decat pe cele actuale, deja depuse. Transparenta care trebuia sa se faca simtita in noile formulare a fost substantial redusa de plenul Senatului, care a discutat si votat ieri ordonanta privind noile declaratii de avere pe care toti demnitarii vor fi nevoiti sa le completeze. Dupa mai bine de patru ore, senatorii au aprobat cu 100 de voturi pentru si trei abtineri, textul ordonantei, substantial insa modificat, chiar pe fond. Adica, bijuteriile, tablourile si colectiile care nu depasesc cinci mii de euro, luate separat nu vor mai fi declarate, cum nu vor mai fi declarate nici averile copiilor. "Cine nu a adunat intr-o viata bijuterii de 5.000 de euro, a trait degeaba", a completat cu ironie chiar presedintele Nicolae Vacaroiu cand s-a discutat articolul respectiv si s-a invocat faptul ca putini sunt cei care au doar bijuterii sau doar tablouri de cinci mii de euro sau peste. Nici in ceea ce priveste caracterul public al declaratiei senatorii nu au stat degeaba. Propunerea facuta de senatorul PSD serban Nicolae de eliminare a raspunderii penale pentru redactarea incompleta a declaratiei de avere a fost acceptata de toti senatorii PSD si PPRM, dar si de patru de la coalitie: Radu Campeanu, Radu Berceanu, pentru care a votat insa si Marius Marinescu si Stoica Ilie (PUR).
Totodata s-a eliminat obligarea publicarii pe internet a declaratiilor de avere, demnitarii putand opta acum pentru "ascunderea" acestora in partea a III-a a Monitorului Oficial, parte pe care publicul nu o poate gasi decat cu mare greutate si contra cost. "Acest act nu mai e un act public decat conform Legii 261", a precizat si Monica Macovei, vizibil suparata. Aceasta a si recunoscut ca prin forma data de senatori eventualele inexactitati sau caracterul incomplet al declaratiei de avere nu mai intra sub incidenta Codului penal. "Sa speram insa ca totul se va repara la Camera Deputatilor", a mai spus ministrul.



Presedintele va avea ultimul cuvant

Senatorului Dan Carlan i s-a facut morala, ieri, in Colegiul Director al PD pentru ca "s-a contrat" cu ministrul justitiei, Monica Macovei, pe tema declaratiilor de avere. Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a anuntat ieri ca in Camera Deputatilor, care e for decizional in ce priveste forma finala a viitoarelor declaratii de avere, PD va sustine forma propusa de Guvern, iar daca aceasta forma nu va iesi cum trebuie, insusi presedintele Traian Basescu ar putea sa impuna un punct de vedere, deoarece legea va ajunge la el pentru promulgare. Boc a pus "modificarile" declaratiilor de avere pe seama opozitiei, numai ca nici parlamentarii coalitiei de guvernare nu sunt scutiti de vina, exemplul fiind mustrarea verbala data ieri lui Carlan.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.