Agentia internationala de rating Fitch apreciaza ca respingerea Constitutiei Europene la referendum-urile ce vor fi organizate in Franta si Olanda nu ar afecta procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei, intrucat extinderea Uniunii Europene nu este
Agentia internationala de rating Fitch apreciaza ca respingerea Constitutiei Europene la referendum-urile ce vor fi organizate in Franta si Olanda nu ar afecta procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei, intrucat extinderea Uniunii Europene nu este conditionata de acest vot.
Potrivit unui raport al Fitch Ratings privind posibilele implicatii pe care le-ar avea respingerea Constitutiei Europene, un astfel de deznodamant ar putea genera nesiguranta privind viitorul pe termen lung al UE, insa nu vor exista efecte imediate asupra rating-urilor de tara ale celor 25 de membri si nu vor interveni schimbari in procesele de extindere incepute.
Sondajele de opinie arata ca tratatul constitutional va fi respins de electoratul francez, la 29 mai, si posibil, de cel olandez, la inceputul lunii iunie.
Aderarea Romaniei si a Bulgariei nu este, insa, conditionata de acest vot, iar Fitch estimeaza ca cele doua state vor deveni membre ale Uniunii la 1 ianuarie 2007.
Rating-urile pentru datoriile in valuta pe termen lung ale celor doua tari, situate la "BBB minus", nu vor fi afectate de un eventual esec privind aprobarea Constitutiei Europene.
O data cu aderarea celor doua state, UE va avea 27 de membri, o populatie totala de 485 milioane de locuitori si un PIB de aproximativ 12.700 de miliarde de dolari.
Prevederile Tratatului de la Nisa, adoptat in 2003 si avand ca termen de expirare anul 2009, permit functionarea Uniunii cu maximum 27 de membri.
Asadar, fara o reforma institutionala nu va fi posibila o viitoare majorare a numarului de membri, astfel ca tari cum ar fi Turcia, Croatia si alte state balcanice, precum si Ucraina, nu vor putea adera.
Fitch apreciaza ca o eventuala respingere a Constitutiei nu ar insemna neaparat sfarsitul perioadei de extindere a UE, intrucat negocierile cu statele mentionate nu au demarat inca si nu se asteapta ca aderarea sa aiba loc pana in 2010. Asadar ar trebui sa fie suficient timp pentru amendarea tratatelor existente.
Printre conditiile ce privesc demararea negocierilor cu Turcia, programata pentru 3 octombrie 2005, nu este inclusa si ratificarea Constitutiei.
Daca totusi Constitutia nu va fi adoptata, Uniunea Europeana va trebui sa-si reafirme intentiile clare privind viitoarele extinderi. Implicatiile ce ar rezulta din esecul UE de a-si lua asemenea angajamente ar putea destabiliza reformele economice si politice si ar afecta negativ, pe termen mediu, calificativele de tara ale Turciei si Croatiei.
Pe termen scurt insa, este putin probabil ca rating-urile sa fie afectate de neratificarea tratatului.
Constitutia Europeana nu este vazuta cu ochi buni nici in Marea Britanie si ar putea, de asemenea, intampina rezistenta, cand va fi supusa aprobarii in prima jumatate a anului viitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.