Opt firme din Bistrita-Nasaud vor pierde facilitatile oferite investitorilor in zonele defavorizate si vor fi obligate sa returneze contravaloarea ajutorului, a declarat seful filialei judetene a Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, Lazar Domide, citat

Opt firme din Bistrita-Nasaud vor pierde facilitatile oferite investitorilor in zonele defavorizate si vor fi obligate sa returneze contravaloarea ajutorului, a declarat seful filialei judetene a Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, Lazar Domide, citat de agentia Mediafax.
Potrivit lui Domide, retragerea certificatelor de investitor pentru aceste firme a fost determinata de rezultatele unui control efectuat in perioada 6-7 aprilie de reprezentantii Agentiei. Verificarile au vizat activitatea economica si investitionala a 13 societati comerciale in zona defavorizata Rodna.
Potrivit legii, investitorii in zona defavorizata beneficiaza, printre altele, de suspendarea platii taxei pe valoarea adaugata in vama pana la punerea in functiune a investitiei, dar nu mai mult de 12 luni de la data inceperii proiectului, pentru masinile industriale, utilajele tehnologice, instalatiile, echipamentele, aparatele de masura si control, automatizari, mijloace de transport destinate realizarii de activitati productive, care au fost produse cu cel mult un an inainte de intrarea lor in tara si nu au fost niciodata utilizate.
O alta facilitate este scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinatiei sau scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri destinate realizarii investitiei, dar si acordarea din Fondul special de dezvoltare sau din alte surse aflate la dispozitia Guvernului a unor sume pentru finantarea unor programe speciale, aprobate prin hotarare a Executivului.
In Bistrita-Nasaud exista o singura zona defavorizata - Rodna, pentru care Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest a emis 140 de certificate de investitor.
Pentru investitorii care si-au pierdut aceste drepturi, ADR va solicita recuperarea contravalorii facilitatilor.

Negocieri cu UE si perioade de tranzitie pentru sute de companii

Desi negocierile au impus o implementare imediata a legislatiei armonizate, Romania a obtinut, totusi, o serie de perioade de tranzitie pentru zonele defavorizate, se arata pe site-ul Ministerului Integrarii Europene, in sectiunea "Negocierea capitolului 6 - politica in domeniul concurentei".
Astfel, Romania a obtinut posibilitatea de a mentine exceptarea de la plata impozitului pe profit, care a fost acordata agentilor economici ce au obtinut certificatul de investitor in zona defavorizata pana la 1 iulie 2003, in baza OUG 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate, in conditiile respectarii limitarilor impuse de ajutorul de stat pentru investitii regionale. Perioada de tranzitie a fost obtinuta pentru intreaga perioada de existenta a zonelor defavorizate. Astfel, perioada de tranzitie pentru trei zone defavorizate se intinde pana la 31 decembrie 2008, pentru 22 de zone defavorizate pana la 31 decembrie 2009, iar alte trei zone beneficiaza de aceasta perioada pana la 31 decembrie 2010. "Chiar daca schema de ajutor de stat existenta in zonele defavorizate este, in continuare, una incompatibila cu acquis-ul, aceasta joaca un rol important in contextul diminuarii treptate a decalajelor existente intre diferitele zone ale tarii. De aceasta perioada de tranzitie vor beneficia cateva sute de companii", precizeaza Ministerul Integrarii Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.