Dupa o zi de greva generala, sindicatele din Posta au cazut la intelegere cu administratia in toiul noptii de luni. Angajatii companiei au reluat lucrul, iar in prezent toate oficiile Postei Romane sunt deschise.
Startul negocierilor a fost da

Dupa o zi de greva generala, sindicatele din Posta au cazut la intelegere cu administratia in toiul noptii de luni. Angajatii companiei au reluat lucrul, iar in prezent toate oficiile Postei Romane sunt deschise.
Startul negocierilor a fost dat ieri, putin dupa miezul zilei. A urmat apoi o alta runda de discutii care avea sa fie suspendata in jurul orei 18.00. Sindicatele pareau sa ramana pe aceleasi pozitii, iar administratia nu voia cu nici un chip sa se plece in fata revendicarilor salariatilor. Indarjirea dintre cele doua parti capata proportii. Alta runda de negocieri.
Ora 23.00 - era sigur ca greva postasilor va continua cel putin inca o zi, numai ca, certitudinile continuarii grevei au inceput sa se risipeasca incepand cu ora 1.30. Oboseala pesemne ca si-a spus cuvantul, iar la ora 3.00 sindicalistii au renuntat la greva. In final au acceptat o majorare salariala de trei la suta incepand cu 1 mai, cresterea salariului minim de la 3,1 la 3,3 milioane lei, un cinci la suta spor de vechime pentru angajatii cu vechime de trei-cinci ani si de o prima de Craciun de 1,5 milioane lei.
Postasii nu au primit majorarea salariala de 16 la suta. Ei au primit de trei ori mai putin decat au cerut, dar pentru o zi si jumatate au dat peste cap patru milioane de pensionari, iar alte cateva milioane de plicuri de corespondenta, facturi, presa scrisa au ajuns la destinatari cu "termenele de valabilitate" depasite. Spasit, secretarul general al Federatiei Sindicatelor din Posta Romana, Ionel Otelea, spune ca ceea ce s-a obtinut a fost maximum posibil. "Nu ne multumeste, dar in cadrul bugetului actual aceasta a fost solutia", ne-a declarat Otelea.
Trebuie amintit ca cei care au negociat pentru drepturile postasilor au primit promisiuni ca Guvernul va face mai multe demersuri pentru ca Posta Romana sa fie scoasa de pe lista de monitorizare.
Dar, dincolo de negocieri, debusolarea din randul pensionarilor sau declansarea grevei generale neprecedata de cea de avertisment si ilegalitatea invocata de administratie ramane o certitudine: postasii nu vor manca de acest Paste din banii pe care ii vor primi ca prima la Craciun.

Munca postasilor s-a dublat

In cele mai multe oficii postale din Capitala, angajatii au fost anuntati de catre liderii sindicali sa revina la lucru. "Ni s-a spus sa reluam lucrul, ca vine dirigintele Postei, dupa-amiaza, sa ne explice ce s-a obtinut dupa negociere", a spus o oficianta de la un birou postal din Cartierul Militari. La primele ore ale diminetii de ieri, imediat dupa ce se aflase ca greva a fost suspendata, la oficiile postale din tara oamenii au format cozi interminabile. La Alba Iulia, oamenii s-au inghesuit sa-si plateasca facturile telefonice.
In judetul Covasna, locuitorii au ingreunat activitatea functionarilor dorind sa trimita recomandate ori sa ridice alocatii sau ajutoare de somaj. Postasii covasneni spun ca munca lor s-a dublat, dar spera sa poata face fata situatiei. Postasii au ramas in urma cu plata a cinci sute de mii de pensii, dar si cu achitarea altor prestatii si cu trimiterea a numeroase corespondente.
Pentru a recupera, oficiile postale vor fi deschise in zilele de 23 aprilie si 7 mai. Programul exact dupa care vor lucra oficiile postale in cele doua zile urmeaza sa fie stabilit in perioada urmatoare.
Intrebati despre eventualele pierderi financiare pe care Posta Romana le-a suferit din cauza incetarii activitatii, reprezentantii companiei au afirmat ca in prezent nu se pot face evaluari in acest sens. "E clar ca exista o pierdere de imagine. Trimiterile inregistreaza o intarziere de o zi. Nu avem semnale ca vreunul dintre colaboratorii Postei Romane sau partenerii de contract ar vrea sa solicite rezilierea contractelor. Se pare ca bancile care au cu noi contracte de posta rapida au inteles situatia.
La sfarsitul lunii vom avea o evaluare a intregii situatii", ne-a declarat Mara Popescu, sefa departamentului de Relatii Publice al Postei Romane.
Peste 9.000 de angajati din Posta au un salariu mai mic de 3,3 milioane lei si mai mult de 23.000 de salariati au mai putin de cinci milioane de lei brut pe luna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.