Dupa aproape trei saptamani de conflicte politice intre China si Japonia, situatia pare, in sfarsit, a intra in normal. Si aceasta gratie intereselor economice de ambele parti.
In ciuda demonstratiilor violente antijaponeze derulate in acest
Dupa aproape trei saptamani de conflicte politice intre China si Japonia, situatia pare, in sfarsit, a intra in normal. Si aceasta gratie intereselor economice de ambele parti.
In ciuda demonstratiilor violente antijaponeze derulate in acest week-end la Beijing, China nu a putut renunta la scaderea importurilor sale, ceea ce a dus la o restabilizare a Bursei din Tokyo si a celei de la New York.
Desi analistii au lansat in ultima vreme mai multe ipoteze privind cauzele scaderii celor doua mari burse, conflictul politic din Extremul Orient a ramas motivul principal.
Daca vineri, la inchidere, toate marile piete bursiere se aflau in scadere, indicele Nikkei pierzand 3,80 procente, Footsie (indicele Bursei londoneze) pierzand 1,74 la suta si doar Dow Jones urca putin, cu 0,10 procente la 10.088,62 puncte, de luni dimineata cresterea bursiera s-a relansat.
Astfel, luni, Bursa din Tokyo inchidea deja cu o crestere de 1,16 procente sau 127,42 la 11.065,86 puncte, in timp ce indicele Topix, care regrupeaza toate valorile din prima categorie se adjudeca la 1,55 la suta, sau 17,22 puncte la 1.126,71 puncte.
In ciuda conflictelor politice mai sus mentionate, actiunile chinezesti au fost cele cautate cu prioritate de catre investitorii straini. In consecinta, actiunile Hitachi Nippon Yusen KK au crescut cu 5,58 procente, iar cele ale numarului unu chinez in materie de santiere navale au castigat 2,68 la suta.
Doar indicele Dowe Jones al Bursei de pe Wall Street a inregistrat o scadere de 0,16 procente la inchiderea de luni. Astfel, indicele valorilor industriale a incheiat sedinta de luni a Bursei din New York la 10.071,25 puncte, in scadere cu 16,26 puncte. Indicele Nasdaq al valorilor tehnologice a castigat 4,77 puncte, sau 0,2 procente la 1.912,92 puncte. Ultimele analize economice ale expertilor de pe piata bursiera arata insa ca, in curand, situatia se va redresa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.