Directia Finantelor Publice Buzau (DFP) se confrunta cu o situatie exploziva. Are de recuperat peste 450 miliarde lei de la fabrica de alcool, insa sunt sanse minime ca banii sa ajunga la bugetul de stat pentru ca la societatea cu pricina s-au pus la

Directia Finantelor Publice Buzau (DFP) se confrunta cu o situatie exploziva. Are de recuperat peste 450 miliarde lei de la fabrica de alcool, insa sunt sanse minime ca banii sa ajunga la bugetul de stat pentru ca la societatea cu pricina s-au pus lacatele la usa. Nimeni nu e de gasit, mai ales patronul, despre care autoritatile spun ca nu a fost vazut vreodata de cineva la firma Altea Prodal SRL. Inspectorilor fiscali nu le-a ramas decat sa stabileasca prejudiciul exact si sa inainteze dosarul procurorilor pentru continuarea anchetei.
Directorul DFP Buzau, Rodica Mocanu, spune ca nu spera in nici o minune. "Frauda despre care vorbim a fost creata in doar 3 luni de zile, adica atata vreme cat a functionat firma Altea Prodal SRL, din Soseaua Brailei nr. 13. Cu siguranta, banii nu vor mai fi recuperati niciodata, avand in vedere ca patronul a disparut fara urma. Societatea se ocupa cu imbutelierea bauturilor alcoolice (coniac si rachiu), iar documentele pe care le-am consultat ne fac sa credem ca s-a facut aprovizionare cu marfa si dupa ce noi am cerut declansarea falimentului. Cele 376.273.601.226 lei reprezinta valoarea accizelor pentru alcool neplatite, la care se adauga TVA si impozit aferent. Dupa calculele noastre, prejudiciul depaseste 450 miliarde lei", spune directorul DFP Buzau. Instalata in urma cu doua saptamani la conducerea Finantelor, Rodica Mocanu se afla in fata unei situatii fara precedent. Femeia are de gestionat o criza de proportii. Mai mult decat verificarea tuturor actelor si constituirea intregului dosar in acest caz nu prea se poate face altceva. Asadar, procurorilor le revine sarcina de a deslusi increngaturile acestei afaceri necurate.

Desi se declansase falimentul, firma prospera

Firma Altea Prodal SRL a fost infiintata in octombrie 2004. In actele de la Registrul Comertului figureaza ca administrator cetateanul american Luis Roger Saenz, cu domiciliul in New York, in timp ce asociat unic este pitesteanul Victor Mustatea. Nimeni nu-si aminteste sa-l fi vazut vreodata pe cetateanul strain la Buzau, intreaga afacere fiind coordonata de Mustatea. Rodica Mocanu a mai precizat ca in luna noiembrie 2004 firma acumulase datorii de aproape 160 miliarde lei, pentru ca o luna mai tarziu sa expire autorizatia de functionare. Potrivit documentelor aflate in existenta DFP reiese ca s-a facut aprovizionare cu materii prime si dupa aceasta data.
"Cer organelor abilitate ale statului sa se implice in rezolvarea urgenta a acestui caz care, dincolo de nota pur tehnica, sigur are implicatii pe verticala si in alte medii", a declarat Mocanu. Firma respectiva avea deschis un punct de lucru in Buzau.
Cand dedesubturile afacerii au iesit la iveala, acesta a fost parasit. La fel s-a intamplat si la sediul societatii din Zarnesti. Oamenii spun ca de multa vreme nu au mai vazut acolo pe nimeni.
Cum administratorul american si asociatul sau roman au disparut fara urma, Finantele au slabe sanse sa recupereze imensa paguba. Cu certitudine se pot recupera doar 200 milioane lei, adica atat cat valoreaza exact sediul Altea Prodal.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.