Amalia avea 17 ani cand a fost vanduta traficantilor din Serbia. Povestea ei nu este din pacate una singulara, zeci de copii si adolescenti iau drumul strainatatii, fiind obligati apoi sa se prostitueze sau sa cerseasca. "Prietena din copilarie m-a r
Amalia avea 17 ani cand a fost vanduta traficantilor din Serbia. Povestea ei nu este din pacate una singulara, zeci de copii si adolescenti iau drumul strainatatii, fiind obligati apoi sa se prostitueze sau sa cerseasca. "Prietena din copilarie m-a rugat sa merg cu ea intr-un sat de langa granita. M-am dus pe jos aproape sase ore pana am ajuns. Acolo se vorbea alta limba, dar prietena mi-a spus sa stau linistita ca nu se intampla nimic. A doua zi am aflat ca am fost vanduta. Cea mai buna prietena ma vanduse pentru 300 de dolari", spune Amalia.
Povestea Veronicai, o alta tanara victima a traficului de fiinte, este parca desprinsa dintr-un film cu gangsteri. Avea 15 ani cand a fost rapita de pe strada. "M-au obligat sa ma urc intr-o masina si mi-au spus ca plec in Olanda sa am grija de niste batrani. M-au dat unui barbat care avea cagula. Cu el am mers pe un camp si am traversat o apa mare. La un moment dat, barbatul mi-a spus ca am ajuns in Iugoslavia si ca acesta este drumul cel mai scurt spre Olanda", a povestit fata unor psihologi ai Organizatiei "Salvati copiii".
Veronica a fost violata si apoi obligata sa se prostitueze. A fost "cazata" intr-un motel, apoi in altul. inchisa intr-o camera, fata primea si sapte clienti pe zi. intr-o zi si-a luat inima in dinti si a fugit. Considera ca a avut noroc si a scapat cu viata, dupa ce a fost amenintata cu pistolul la tampla.
Multe fete pleaca insa de bunavoie din tara. Pentru a face rost de bani sau pentru a fugi de acasa, ele se incred in spusele unor cunostinte sau apeleaza la anunturile de mica publicitate, fara sa inteleaga la ce riscuri se expun. "Locuiam impreuna cu parintii. Nu ma intelegeam bine cu ei. Tata ne lovea tot timpul, ne injura. Sora mea mi-a zis: "intr-o dimineata cand plecam la scoala, fugim. Cunosc eu niste baieti care ne vor duce sa muncim in Italia"", povesteste o alta tanara, care la 16 ani a fost prostituata in Italia.



Adapost pentru victime

Din acest an, in Romania exista noua centre regionale de tranzit pentru copiii victime ale traficului uman, care reusesc sa fie recuperati si adusi in tara. De ieri, in Bucuresti a fost infiintat si un centru care le coordoneaza. Situat in sectorul 2 al Capitalei, Centrul Pilot pentru protectia copilului victima a traficului de fiinte umane a avut deja primii "locatari": 20 de copii si adolescenti repatriati. Aici copiii sunt tinuti pana li se realizeaza ancheta sociala si li se face o evaluare psihologica.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.