Dupa un inceput de an in forta al intregii industrii a fondurilor de investitii, ultima luna a trimestrului I calmeaza, prin corectiile aduse valorii unitatilor de fond (v.u.a.n), cresterile substantiale inregistrate pe primele doua luni ale anului.
Dupa un inceput de an in forta al intregii industrii a fondurilor de investitii, ultima luna a trimestrului I calmeaza, prin corectiile aduse valorii unitatilor de fond (v.u.a.n), cresterile substantiale inregistrate pe primele doua luni ale anului. Fenomenul a caracterizat intreaga piata bursiera, insa, in cazul fondurilor de investitii, scaderea a fost de mai mica amploare datorita portofoliului diversificat de valori mobiliare. Conform unui comunicat al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, performanta medie realizata in luna martie de organismele de plasament colectiv este de -1,2 la suta, insa pe totalul trimestrului I, cresterea se situeaza la 4,13 la suta. Pe acelasi fond de evolutie nefavorabila a Bursei de Valori, Indicele IFM s-a depreciat in luna martie cu 4,25 la suta (-380,94 puncte), dar pe trimestrul I, IFM a inregistrat o crestere de 4,10 la suta (+337,82 puncte). Fata de perioada similara a anului precedent, IFM s-a apreciat cu 20,10 la suta, pe ultimii 3 ani inregistrand o apreciere de 69,50 la suta. Corectiile produse in luna martie pe piata Bursei de Valori au influentat negativ randamentele obtinute in aceasta luna de marea majoritate a fondurilor de investitii. Exceptia de la regula o constituie fondurile monetare care asigura conservarea investitiilor datorita nivelului redus de expunere la risc si la fluctuatii majore.
FDI Simfonia 1 a continuat in luna martie cresterea activului net cu 4,5 la suta, aceasta pe fondul unor scaderi ale randamentelor in piata monetara in cadrul masurilor intreprinse de BNR pentru calmarea influxurilor de capital speculativ asteptate in urma liberalizarii contului de capital.
FDI Orizont a fost unul dintre fondurile cu crestere pe toata linia in luna martie, si anume activul net cu 51 la suta, numarul de investitori cu 6 la suta si unitatea de fond cu 0,1 la suta. Aprecierea modesta s-a datorat evolutiei slabe a actiunilor aflate in portofoliu, acestea mentinandu-se in jurul valorii de achizitie. FDI Tezaur, beneficiar al unui volum important de adeziuni si in luna martie, realizeaza o crestere de activ net cu peste 80 la suta. FDI Capital Plus, afectat de scaderile de pe piata bursiera, inregistreaza o depreciere a unitatii de fond cu 10 la suta. FDI Integro si-a modificat structura portofoliului in luna martie, scazand proportia de actiuni cotate, de la 39 la suta la 28 la suta si, ca urmare, efectul negativ al pietei bursiere a fost ceva mai mic decat la celelalte fonduri, respectiv o diminuare a v.u.a.n cu 9,3 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.