Parlamentarii nostri au de toate, inclusiv nume hazlii. si acum, ca si in anii copilariei, ei se mai ironizeaza pe tema numelui de familie, numai ca mai cu perdea. Printre cei peste 400 de parlamentari apar inevitabil si nume de familie care te fac
Parlamentarii nostri au de toate, inclusiv nume hazlii. si acum, ca si in anii copilariei, ei se mai ironizeaza pe tema numelui de familie, numai ca mai cu perdea. Printre cei peste 400 de parlamentari apar inevitabil si nume de familie care te fac sa zambesti. Dar deputatii s-au obisnuit cu ele si cu glumele facute pe seama lor. De exemplu, deputatul stefan Baban (de la PPRM), care e in Parlament din 1996, nu mai are nici o strangere de inima cand se prezinta. Colegii mai rai l-au poreclit "Fane Babanu", mai ales ca deputatul are si statura care sa ii "sustina" numele. "Baban in limba turca inseamna "tata"", ne-a spus deputatul, care se amuza pe seama celor care ii "analizeaza" numele de familie. Mai mult, a avut nevoie de rabdare ca sa le explice secretarelor de la Parlament ca pe el chiar il cheama "Baban", nu "Baban", nume intalnit in Banat.
Cazul deputatului nu e unicat, multi demnitari "suferind" acelasi tratament. Ministrul culturii, Mona Musca, pe vremea cand era un simplu deputat, primea aluzii cu "bazait" de la colegii deranjati de luarile sale de pozitie in plen. Aceiasi malitiosi comenteaza, de cand s-a schimbat guvernarea, ca sunt prea multe "insecte" prin Guvern: pe langa Mona Musca, la carma culturii, se afla, la agricultura, liberalul Gheorghe Flutur.
Mai tare din fire, acesta nu se lasa impresionat de glumele colegilor. Tot printre deputati mai gasim o coincidenta "de buletin": deputatul PSD Octavian stireanu, care - asa cum arata numele sau - se nimereste ca se ocupa chiar cu "stirile". Este ziarist inca din 1979, cand a debutat la reviste studentesti, ajungand dupa Revolutie sa fie si fondator al unui ziar central.
Dar coincidenta pesedistului stireanu e mai "pozitiva" decat cea a colegului sau de partid Ioan Buda, care impartaseste aceeasi "soarta" cu pedistul Daniel Buda. Ambii deputati Buda reprezinta circumscriptii din Ardeal, zona in care numele lor de familie defineste fara echivoc locul unde si regele se duce singur.
Pe langa acestia, mai exista cazuri de nume mai ciudate printre alesi: pesedistii Alecsadru stiuca si colegul sau de partid Viorel Pupeza conduc in ierarhia numelor "imprumutate" de la necuvantatoare. Iar deputatul PPRM de Prahova William Branza se "inrudeste", dintr-un anumit punct de vedere cu pesedistul Alexandru Mazare, ambii "provenind" din zona "alimentelor". Tanarul deputat constantean Alexandru Mazare sustine ca a scapat de ironii din cauza numelui sau fiindca in zona sa natala e destul de des, iar rautatile copiilor nu l-au lovit prea tare. Nu se stie daca acelasi noroc l-au avut cand erau mici umanistul Bogdan Ciuca si peperemistul Liviu Codarla, dar la varsta de acum deja au puterea sa treaca peste rautatile iscate de numele pe care le poarta.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.