Eleonora Capitanu si Vasila Zenea sunt doua batrane care cersesc zilnic la intrarea in pasajul Universitatii. Unii se opresc, altii trec pur si simplu nepasatori pe langa ele si pe langa pancartele lor de carton pe care sunt inscriptionate agramat
Eleonora Capitanu si Vasila Zenea sunt doua batrane care cersesc zilnic la intrarea in pasajul Universitatii. Unii se opresc, altii trec pur si simplu nepasatori pe langa ele si pe langa pancartele lor de carton pe care sunt inscriptionate agramat situatiile femeilor. Eleonora Capitanu are 66 de ani. Este din Sighisoara, dar acum traieste cu chirie in Buzau. "Am o pensie de doua milioane si pe toata o dau pe chirie", spune Eleonora. Femeia face naveta Buzau-Bucuresti, in fiecare zi, cu trenul, pentru a face rost de bani. "Vin aici de fiecare data cand am nevoie de bani, dar mai mult de 200.000 nu am facut niciodata".
Cerseste pe scarile pasajului si nu mananca toata ziua nimic.
Banii pe care ii cere nu sunt pentru ea, ci pentru Marius Tuca, un orfan major, cu retard mintal, care are nevoie de medicamente. "Nu am fost casatorita niciodata. Am luat de la o casa de copii din Targu-Mures doi orfani ca sa-i cresc, dar dupa Revolutie proprietarul ne-a alungat din casa si de atunci cersesc in fiecare zi". Eleonora spune plangand ca este foarte suparata pe primarul din Buzau ca nu a vrut sa-i dea nici macar cincinzeci de metri de pamant in marginea orasului ca sa-i faca un bordei baiatului. Acum cerseste ca sa poata aduna bani pentru a-i face o pomana fratelui ei mort. "Vreau sa cumpar varza si orez sa-i fac pomana fratelui meu care a murit in august, pentru ca eu sunt foarte credincioasa", spune femeia.



Femeia are in ingrijire un copil retardat

Reprezentantii Primariei Buzau spun ca Marius Tuca figureaza in registrul lor ca fiind bolnav cu retard mintal de gradul doi. Baiatul beneficiaza de transport gratuit. Dar in ceea ce priveste pamantul solicitat nu se poate face nimic pentru ca nu exista nici o prevedere legala in acest sens. Centrul de asistenta si protectie sociala din cadrul Primariei Buzau va demara o ancheta in acest caz.
Eleonora nu este singurul caz disperat pentru ca numai cu cateva trepte mai sus de ea cerseste si Vasila Zenea. Are 74 de ani. Cerseste la Universitate de vreo doi ani, pentru ca sotul fetei sale moarte si cu cei doi nepoti ai ei nu o mai vor in casa. Femeia castiga din cersit intre 50.000 si 150.000 de lei pe zi. "Cand eram tanara si vedeam oameni cersind radeam de ei. De unde era sa stiu ca voi ajunge candva chiar eu in situatia asta? Dar viata nu stii unde te arunca'', spune Vasila.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.