Pe langa pasaport, asigurare medicala si bilet de calatorie dus-intors, romanii care ajung in Spania trebuie sa prezintela frontiera fie o invitatie tiparita pe o hartie speciala, fie o suma de bani insotita de documente de cazare (voucher sau rezerv

Pe langa pasaport, asigurare medicala si bilet de calatorie dus-intors, romanii care ajung in Spania trebuie sa prezintela frontiera fie o invitatie tiparita pe o hartie speciala, fie o suma de bani insotita de documente de cazare (voucher sau rezervare) pentru intreaga perioada a sederii, se arata intr-un comunicat al Politiei de Frontiera.
Cat despre intrarea in Germania, controalele de frontiera asupra documentelor turistilor privesc doar pasaportul, invitatia sau sumele de cel putin 100 de euro pe zi, precum si biletul de calatorie dus-intors, viza nefiind necesara decat in cazul unei sederi care depaseste 90 de zile intr-un interval de sase luni.
Pentru a combate eficient migratia ilegala a cetatenilor romani in Occident, autoritatile romane de frontiera verifica cu atentie documentele prezentate de cei ce doresc sa treaca granita, fiind purtate inclusiv discutii scurte cu fiecare roman pentru a se stabili scopul calatoriei, nefiind permisa intrarea pe teritoriul spaniol decat daca exista concordanta intre scopul real si cel declarat. Astfel, pe langa documentul de calatorie, asigurarea medicala si bilet de calatorie dus-intors, cetatenii romani trebuie sa aiba fie invitatie, fie o suma de bani insotita de documente de cazare (voucher sau rezervare) pentru intreaga perioada a sederii.
Toate voucherele sau rezervarile sunt verificate, iar in cazul in care valabilitatea documentului nu este confirmata sau daca au existat cazuri anterioare de rezervari sau vouchere care nu au fost onorate, autoritatile de frontiera nu permit intrarea in Spania, acesta fiind un indiciu ca scopul calatoriei nu este cel real.
Invitatia, obligatoriu facuta la un notar spaniol, trebuie sa contina elemente din care sa reiasa ca gazda este cetatean spaniol sau strain cu permis de rezidenta in Spania, sa nu fi invitat o alta persoana in ultimele sase luni, sa posede mijloace legale de intretinere si sa se oblige sa-i asigure intretinerea, cazarea si asistenta sanitara celui invitat, sa se oblige sa garanteze ca persoana se va intoarce in tara si ca aceasta nu va munci in Spania.
Hartia invitatiei este una speciala (in lumina incidenta prezinta un desen de siguranta) care trebuie sa aiba in partea superioara stema Spaniei, iar deasupra acesteia mentiunea "hartie exclusiva pentru documente notariale". De asemenea, in coltul din dreapta prezinta numarul de inregistrare sub care trebuie notat in mod clar datele de identificare ale notarului (nume, adresa, telefon si fax), iar in partea stanga trebuie sa existe stampila notarului. Pe ultima pagina a declaratiei trebuie sa existe un autocolant rotund, de culoare albastra cu insemnele Consiliului National al Notarilor Publici din Spania, peste care se aplica stampila notarului si semnatura acestuia. Invitatia trebuie prezentata numai in original (nu se admit copii xerox sau fax) si trebuie sa fie supralegalizata in Spania, cu apostila de la Haga.
Persoanele care au o astfel de invitatie nu trebuie sa dovedeasca si ca au bani pentru sedere in afara strictului necesar.

Germania - minimum 500 de euro

In ceea ce priveste conditiile de intrare, in scop turistic, in Germania, acestea sunt pasaportul valabil cel putin trei luni de la incheierea calatoriei, asigurarea medicala, invitatia (declaratia de preluare a cheltuielilor) sau mijloacele financiare proprii (100 euro/zi, insa minimum 500 euro) si bilet de calatorie dus-intors (Carte Verde in situatia celor care calatoresc cu autoturismul).
De asemenea, in cazul in care sederea pe teritoriul Germaniei urmeaza sa depaseasca 90 de zile in intervalul a 6 luni, sau daca se preconizeaza desfasurarea unor activitati cu scop lucrativ, este necesara eliberarea unei vize de catre reprezentanta diplomatica germana competenta.
In afara de aceasta viza, este necesara si o asigurare medicala de calatorie, exceptie facand cazul in care are loc reintregirea familiei, situatie cand persoana este asigurata prin intermediul partenerului stabilit in Germania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.