Dialogul social este singura cale de prevenire a tensiunilor in industria miniera, in conditiile in care acest sector va fi vizat, in perioada urmatoare, de masuri cu impact social major, precum disponibilizarile si reducerea
subventiilor, su
Dialogul social este singura cale de prevenire a tensiunilor in industria miniera, in conditiile in care acest sector va fi vizat, in perioada urmatoare, de masuri cu impact social major, precum disponibilizarile si reducerea
subventiilor, sustin participantii la conferinta pentru un dialog social tripartit in domeniul minier.
Sectorul minier din Romania a fost pana acum supus unui amplu proces de restructurare, care va continua pe termen scurt si mediu, adica 2007 si, respectiv, 2010, a afirmat Ionel Mantog, ministru secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Totodata, pana la 1 ianuarie 2007, vor fi eliminate subventiile pentru productia de lignit, carbune brun, minereuri feroase si neferoase, iar pana la 1 ianuarie 2010 va fi eliminata si subventia pentru huila. "Dupa aceasta data vor trebui sa functioneze doar unitatile care se sustin singure, fara ajutor de stat", a spus Mantog. Acesta a mai aratat ca minele si carierele fara potential de eficienta economica vor fi inchise si, inevitabil, vor continua disponibilizarile de personal, atat in 2005, cat si in 2006. In 2005, reprezentantii MEC preconizeaza o disponibilizare de 7.500 de persoane, decizia in acest sens fiind aprobata in sedinta de joi a Guvernului. Potrivit lui Mantog, nu se poate spune inca ce disponibilizari se vor face in anul 2006. Anul acesta, cele mai multe disponibilizari vor fi operate la Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti (1.757 angajati), Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin Baia Mare (1.500 persoane), Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva (1.250 angajati) si la Compania Nationala a Huilei Petrosani (1.200 salariati). Pe lista unitatilor in care vor fi operate disponibilizari de personal se mai afla SN a Lignitului Oltenia Targu Jiu (450 angajati), SC Moldomin Moldova Noua (200 persoane), SC Cuprumin Abrud (171 salariati), SC Minbucovina Vatra Dornei (600 persoane), SC Baita Stei (150 angajati), SC Banat Anina (100 salariati), CN a Uraniului Bucuresti (50 persoane), SN a Sarii Bucuresti (200 angajati), precum si Complexurile energetice Turceni (130 persoane) si Rovinari (70 salariati). "Dialogul social este singura cale de rezolvare a problemelor din domeniul minier si noi trebuie sa invatam din experienta tarilor cu traditie in Uniunea Europeana", a declarat, vineri, Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere (CNM), in acelasi context. In acelasi timp, autoritatile vor incerca sa creeze alternative economice prin intermediul Agentiei Zonelor Miniere, care a obtinut un imprumut european de 120 de milioane de dolari, dintre care jumatate pentru activitatea de inchidere a minelor si cealalta jumatate pentru organizarea economica si sociala a zonelor miniere.
Ionel Mantog a adaugat ca, de la bugetul de stat, este finantat cu 800 de miliarde de lei un program privind inchiderea si ecologizarea minelor a caror activitate a fost oprita.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.