Dupa arestarea preventiva a lui Omar Hayssam si a acolitilor lui, pentru 25 si, respectiv, 30 de zile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala vine cu noi dezvaluiri. Potrivit acesteia, firmele lui Omar Hayssam au fost luate la puricat inca din 200

Dupa arestarea preventiva a lui Omar Hayssam si a acolitilor lui, pentru 25 si, respectiv, 30 de zile, Agentia Nationala de Administrare Fiscala vine cu noi dezvaluiri. Potrivit acesteia, firmele lui Omar Hayssam au fost luate la puricat inca din 2003, fiind sesizate organele de urmarire si cercetare penala asupra prejudiciilor de peste 58 de miliarde. Cu toate acestea, in cazul societatii Best Wood SRL Beresti Tazlau, care a creat statului un prejudiciu de peste noua miliarde de lei prin neplata TVA si a impozitului pe profit plus dobanzile aferente, institutiile sesizate au dispus neinceperea urmaririi penale.
Rezultatele controalelor efectuate, in ultimii doi ani, de Garda Financiara la 17 dintre firmele lui Hayssam au scos la iveala datorii catre stat care depasesc 58 de miliarde de lei, ne-a informat, ieri, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, precizand insa ca, desi au fost sesizate organele competente asupra aspectelor constatate, in unele situatii nu s-a dispus inceperea urmaririi penale.
Mai mult, potrivit aceleiasi surse, de-a lungul timpului, majoritatea firmelor au fost sanctionate cu amenzi de aproape 1,5 miliarde de lei, fiind confiscate sume si bunuri in valoare de 5,1 miliarde de lei.
Societatile sirianului Omar Hayssam au fost luate la puricat de organele de control financiar inca din anul 2003. Astfel, in cazul SC Bucovina Mineral Water SRL (unde prejudiciul creat statului a fost de 13,2 miliarde de lei) procesul-verbal a fost intocmit la data de 19 februarie 2003, in timp ce SC Agro City Center SRL (gaura de 2,7 miliarde de lei) a fost verificata la 30 mai 2003. Celelalte societati surprinse in informarea ANAF sunt Best Wood SRL Beresti Tazlau, in cazul careia organele abilitate au dispus neinceperea urmaririi penale, desi prejudiciul adus bugetului de stat era de peste noua miliarde de lei, Best Wood Production SRL Comanesti, Forex Bac SRL Beresti Tazlau, Ifigenia Trading SRL Bacau, Bucovin Enterprises SRL Vatra Dornei, Best Wood SRL Tazlau, Best Forest SRL Moldovita Dornei, Valverde SRL Suceava, Dunarea International SRL Buzau (prejudiciu de aproape 22 de miliarde de lei), Uno International Eximp SRL Nehoiu, Best Wood SRL Nehoiu, Foresta Nehoiu SA, Tevcom Import Export SRL Buzau, Globus Import Export SRL si Optil Exim SRL Buzau.

Monitorizat din luna septembrie

Cu toate acestea, Ministerul Public sustine ca, desi activitatea infractionala a lui Omar Hayssam si a gruparii conduse de el a fost monitorizata inca din luna septembrie a anului trecut de catre ofiteri de Crima Organizata din cadrul IGPR si specialisti din domeniile economico-financiare si combatere a spalarii banilor, "arestarea sa preventiva de catre instanta a fost posibila numai dupa administrarea legala a unui probatoriu complet, avand la baza documentele ridicate la perchezitiile efectuate in luna noiembrie 2004, perchezitii ce au vizat toate sediile societatilor comerciale ale inculpatului Omar Hayssam sau cele folosite ca paravan al faptelor sale ilicite".
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie mai precizeaza ca analiza si corelarea documentelor ridicate cu ocazia perchezitiilor, precum si informarile specialistilor ANAF si ale celor de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor au stabilit cu certitudine "legatura de cauzalitate dintre activitatea infractionala a inculpatului si scopul urmarit - pagubirea bugetului de stat". De asemenea, conducerea PICCJ a dispus examinarea tuturor cauzelor similare "in care au fost implicati cetateni romani de origine araba, solutionate pe intreg teritoriul tarii prin netrimitere in judecata incepand cu anul 1995 la zi" de catre Sectia de Indrumare si Control a institutiei.

Fratele Mohamad, cautat prin Interpol

Omar Hayssam, fratele sau, Omar Mohamad, precum si Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif si Mihai Nasture, au primit, in noaptea de joi spre vineri, mandate de arestare preventiva emise de magistratii Tribunalului Bucuresti.
Dezbaterea judecatorilor a durat mai bine de cinci ore, in urma careia s-a hotarat arest preventiv de 25 de zile pentru Omar Hayssam si 30 de zile pentru ceilalti trei. In ceea ce-l priveste pe Omar Mohamad, care va fi dat in urmarire internationala pentru acest dosar, mandatul sau de arestare preventiva va intra in vigoare incepand cu data la care va fi incarcerat.
Amintim ca Omar Hayssam a fost arestat, in alta cauza, in urma cu o saptamana, Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif si Mihai Nasture fiind retinuti in noaptea de miercuri spre joi.
Omar Mohamad a fugit din Romania, el fiind singurul din cei cinci care nu a putut fi adus in fata instantei. Fratii Omar, Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif si Mihai Nasture sunt urmariti penal de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in dosarul 276/D/P/2005, pentru bancruta frauduloasa, crima organizata si spalare de bani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.