Producatorii de film si casele de productie din industria muzicala au dat in judecata sute de persoane in Statele Unite, acuzandu-le ca au descarcat muzica si filme de pe Internet. Acuzatiile individuale au fost inaintate Curtii Federale miercuri, de

Producatorii de film si casele de productie din industria muzicala au dat in judecata sute de persoane in Statele Unite, acuzandu-le ca au descarcat muzica si filme de pe Internet. Acuzatiile individuale au fost inaintate Curtii Federale miercuri, de catre Recording Industry Association of America (RIAA) si Motion Picture Association of America (MPAA).
Printre cei chemati in fata Justitiei se afla si 20 de locuitori din Michigan, acuzati ca au folosit Internet2 pentru a obtine dreptul de autor pentru piese muzicale, sau clasicul Internet pentru a descarca filme. Potrivit declaratiilor celor doi petenti, printre cei acuzati se numara si 450 de studenti din 18 centre universitare americane.
Purtatorul de cuvant al RIAA, Jenni Engebretsen, a declarat ca Asociatia a urmarit 20 de studenti ai Universitatii din Michigan, al caror nume nu a fost facut public in dosarele inaintate miercuri, ci specifica doar adresa de protocol folosita. Ulterior ei vor dezvalui toate detaliile. Jenni Engebretsen a specificat ca in medie au fost descarcate 2.300 de melodii de persoana.
Amenzile pentru aceste acte pornesc de la valoarea de 750 de dolari pentru fiecare melodie, echivalentul unui total de 1,7 milioane de dolari de persoana. Valoarea perceputa anterior pentru astfel de cazuri a fost intre 3.500 - 4.500 de dolari pentru fiecare melodie. Acuzatii au folosit retele de transfer de fisiere peer-to-peer, care permit calculatoarelor sa se conecteze unul la celalalt si sa descarce continutul pus la dispozitie de proprietarul computerului.

Premiera pentru industria filmului

Actiunea de miercuri reprezinta o premiera pentru industria americana de film, fiind pentru prima data cand se actioneaza in Justitie persoane fizice.
In ultimele luni, RIAA a intentat peste 1.000 de procese impotriva utilizatorilor de Internet clasic, aceasta fiind prima data cand actiunile lor sunt indreptate impotriva celor care folosesc o tehnologie ultra rapida.
Folosind tehnologia Internet2, un film poate fi descarcat in cinci minute, iar o melodie in doar 20 de secunde, calitatea nefiind alterata.
Wayne Chang, fondatorul sistemului i2hub, a declarat ca acest sistem a fost creat pentru a ajuta studentii sa isi transmita mai usor informatii.
"Asociatia i2hub nu va trece cu vederea activitatile care lezeaza drepturile de autor" a spus Chang, adaugand ca i2hub nu detine nici un fisier la nivel central, si nu detine nici indexurile fisierelor existente in retea. "Suntem asemenea programului Instant Messenger. Dar asta nu este un motiv pentru a fi atacati atat de des", a mentionat Chang. In ultima perioada s-a inmultit numarul proceselor pe care companiile producatoare din industria muzicala si de film le-au intentat persoanelor fizice, majoritatea studenti si adolescenti.
Acest fenomen, care incepe sa ia amploare si in Europa trebuie privit cu seriozitate maxima atat de utilizatorii de Internet, cat si de autoritatile din domeniu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.