Desi coalitia de guvernamant detine o majoritate fragila in Senat, motiunea PSD "Agricultura - in pragul demararii declinului" a esuat, singurul lucru notabil inregistrat, ieri, in camera superioara fiind lacrimile unui
senator social-democra

Desi coalitia de guvernamant detine o majoritate fragila in Senat, motiunea PSD "Agricultura - in pragul demararii declinului" a esuat, singurul lucru notabil inregistrat, ieri, in camera superioara fiind lacrimile unui
senator social-democrat. Parlamentarul PSD, Doina Silistru, nu a plans insa la mormantul agriculturii romanesti, ci din cauza faptului ca s-a simtit jignita ca numele sau a fost mentionat de ministrul Gheorghe Flutur in atacul indreptat impotriva fostei guvernari, acesta refuzand apoi sa-si ceara scuze.
De altfel, singurii care au votat in favoarea motiunii au fost senatorii PSD, colegii lor de opozitie din PPRM preferand sa se abtina. Drept urmare, motiunea a fost respinsa cu 66 de voturi "impotriva", 38 "pentru" si 14 abtineri.
In loc sa se transforme intr-un adevarat rechizitoriu la adresa actualei guvernari, demersul PSD i-a oferit prilejul actualului ministru al Agriculturii sa isi descarce munitia asupra fostului partid de guvernamant.
In opinia lui Flutur, la baza motiunii se afla diferenta dintre "viziunea ingusta, specifica vremurilor CAP-iste" a PSD privind modul de acordare a subventiilor agricole si cea a actualei guvernari, care se ghideaza dupa principiul "mai multe sanse si mai putine pomeni, mai multe investitii si mai putine cecuri in alb".
Ministrul Agriculturii nu a ratat prilejul de a-si lauda cel mai important proiect, care de altfel nu intruneste nici macar acordul partenerilor sai de coalitie democrati si umanisti, si anume pachetul legilor proprietatii, care, in opinia sa, "va rezolva odata pentru totdeauna problema funciara in Romania". Dupa rezolvarea problemelor din domeniul restituirii proprietatilor, va urma capitalizarea acestor proprietati, a precizat Flutur, care a insistat asupra a doua cuvinte-cheie: proprietate si capitalizare.

Pomenile electorale costa actualul Guvern 2 mii de miliarde de lei

Flutur i-a acuzat, totodata, pe fostii guvernanti de oportunism electoral, invocand in acest sens Ordonanta 61/2004 - privind acordarea in anul agricol 2004-2005 a unui sprijin direct al statului de 2,5 milioane lei/ha producatorilor agricoli. Pentru a demonstra caracterul electoral al actului normativ adoptat de PSD, ministrul Agriculturii a precizat ca acesta presupunea un efort bugetar de 13.119 miliarde lei, desi in proiectul de buget a fost prevazuta o suma in valoare de numai 9.105 miliarde de lei, lasand astfel descoperite subventiile respective in proportie de 30 la suta. Per total, Gheorghe Flutur a afirmat ca guvernarea anterioara a lasat datorii de peste doua mii de miliarde lei in agricultura care trebuie acoperite din bugetul pe anul 2005.
Din aceste subventii, nu mai putin de 700 miliarde de lei dati au luat destinatii non-agricole.
"Stimati reprezentanti ai opozitiei, nu v-ati fi numit PSD daca ati fi mobilizat in scopuri electorale doar bani" le-a transmis Flutur social-democratilor, amintind ca "majoritatea sefilor Directiilor Agricole din judete au facut campanie electorala pentru PSD".
Referitor la bonurile valorice, ministrul Flutur le-a amintit colegilor din PSD ca in 2002 au tiparit aproape 84 de milioane de cupoane din care au folosit doar zece milioane, celelalte fiind distruse.

Culita Tarata, exemplul perfect al clientelismului politic

Acuzand fosta conducere a institutiei pentru incurajarea clientelismului politic, Flutur a amintit situatia de la Agentia Domeniilor Statului (ADS).
Potrivit ministrului Agriculturii, oamenii politici din PSD si clientii acestuia detin actiuni si manifesta interese deosebite la societatile care concesioneaza aproape 30% din suprafata totala aflata sub administratia ADS.
Exemplul cel mai elocvent este cel al lui Culita Tarata, caruia i-a fost data cadou Insula Mare a Brailei, din care "la fiecare leu investit, scotea trei".
Fosta conducere a Agentiei Domeniilor Statului a ajuns pe mana PNA si a Inspectoratului General de Politie, in urma dosarului de 200 de pagini si aproape 2.000 de anexe intocmit de Corpul de Control al ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Din raportul Corpului de Control, reiese ca ADS are de recuperat in prezent o suma de 3 mii de miliarde de lei de la diversi contractanti. Referitor la contractele incheiate de Agentie in perioada de guvernare PSD, cel mai important pare cel care il vizeaza pe fostul deputat social-democrat Culita Tarata, care, prin firma TCE Trei Brazi, a primit in arenda, pentru numai 170 de miliarde, cea mai mare suprafata agricola din tara, Insula Mare a Brailei, desi suprafata face parte din domeniul public al statului. Potrivit Ministerului Agriculturii, respectivul teren trebuia evaluat in vederea concesionarii la cel putin 500 de miliarde. In plus, Tarata a primit de la Guvernul Nastase un ajutor de 275 de miliarde.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.