Procurorii Parchetului National Anticoruptie continua cercetarile in cazul Sechelariu, ieri fiind audiate alte sase persoane, patru cu functii de conducere in cadrul Primariei Bacau, iar celelalte doua de la fabrica de hartie Letea, ne-au informat su

Procurorii Parchetului National Anticoruptie continua cercetarile in cazul Sechelariu, ieri fiind audiate alte sase persoane, patru cu functii de conducere in cadrul Primariei Bacau, iar celelalte doua de la fabrica de hartie Letea, ne-au informat surse judiciare. Potrivit acestora, magistratii anticoruptie au dispus ieri inceperea urmaririi penale fata de directorul economic al intreprinderii, Valerica Macarescu, precum si fata de administratorul Adrian Grigore, sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni, printre care si cea de abuz in serviciu in forma calificata.
In urma unei Hotarari a Consiliului Local Bacau datate iunie 2003, intre societatea Letea si institutia respectiva s-a incheiat un contract de schimb de terenuri semnat de Adrian Grigore, in calitate de administrator al fabricii de hartie si, totodata, imputernicit al Consiliului de Administratie al Letea, procesul verbal de predare-primire fiind contrasemnat de directoarea economica Valerica Macarescu.
Potrivit procurorilor, "prin instrainarea bunurilor s-au incalcat clauzele de privatizare prin care cumparatorii actiunilor Letea se obligau ca, pe perioada realizarii integrale a programului investitional asumat sa nu instraineze sub nici o forma activele societatii fara acordul APAPS".
Mai mult, hotararea Adunarii Generale a Actionarilor, pentru aprobarea schimburilor de terenuri a fost adoptata ulterior contractului, adica in luna septembrie.
Un alt aspect cercetat de procurori este legat de tranzactiile cu materie lemnoasa incheiate de SC Letea SA Bacau. In speta, fabrica de hartie a efectuat contractari de masa lemnoasa cu Directia Silvica Vrancea, prin care au fost preluate bunuri constand in rasinoase la pret de lemn de foc, cu incalcarea tarifelor legale de pret.
Pentru toate aceste fapte, procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de directorul economic al societatii Letea, Valerica Macarescu, respectiv administratorul firmei, Adrian Grigore, de abuz in serviciu in forma calificata in scopul obtinerii de foloase necuvenite, efectuarea de operatiuni incompatibile cu functia si stabilirea cu intentie a unei valori diminuate fata de valoarea de piata a unor terenuri.
In ceea ce-i priveste pe ceilalti patru audiati ieri de PNA, surse judiciare ne-au declarat ca sunt persoane cercetate, care nu au calitatea de martori sau de invinuiti, carora li s-au cerut detalii in legatura cu atribuirea preferentiala a unor terenuri si lucrari publice unor societati comerciale. Acestia sunt directorul economic al Primariei Bacau, Sorina Ganes, directorul Directiei Drumuri, Florin Mateuta, seful Cadastrului, Dorinel Ifrim, si seful Serviciului Juridic din cadrul primariei, Mona Aronescu.

Controale la sange

Toate firmele lui Dumitru Sechelariu au fost luate la puricat de anchetatori, totodata fiind evaluate si toate bunurile sale in vederea eventualei instituiri a sechestrului asigurator.
Dumitru Sechelariu, proprietar al societatilor Selena, Trustul de presa Desteptarea, fabrica de hartie Letea, Institutul de proiectari General Proiect si alte patru firme in care unic asociat e Letea, a fost pus oficial sub acuzare la sfarsitul lunii februarie, pentru mai multe infractiuni conexe faptelor de coruptie in legatura cu organizarea unor licitatii, precum si atribuirea de terenuri si lucrari preferentiale unor societati comerciale. In urma cu trei zile, magistratii Sectiei a II-a a Serviciului Anchete Speciale au pus sub acuzare un expert evaluator si cinci consilieri din cadrul Consiliului Local Bacau, in dosarul in care Dumitru Sechelariu este cercetat in legatura cu organizarea unor licitatii, precum si cu atribuirea preferentiala a unor terenuri si lucrari publice unor societati comerciale.
Invinuirile aduse celor sase fac referire la schimburi si supraevaluari de terenuri, unul dintre cei audiati fiind expertul evaluator Viorel Radu, acuzat de marturie mincinoasa pentru ca ar fi realizat o expertiza privind doua terenuri din municipiul Bacau, estimate la 2,4 miliarde de lei, in loc de 60 de milioane de lei, cat era valoarea lor reala. Anchetatorii cerceteaza modul in care au fost achizitionate terenurile, suspectand faptul ca ar fi fost cumparate de Sechelariu in nume propriu si schimbate apoi cu Primaria Bacau.
Ceilalti cinci actuali si fosti angajati ai Consiliului local audiati de procurori, Dumitru Popa, George Bogatu, Emil Pintilie, Ilie Barzu si Vasile Dragusanu, au fost pusi oficial sub acuzare sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu scopul de a obtine foloase necuvenite.

15 miliarde dintr-o lovitura

Dumitru Sechelariu a fost audiat pentru prima data in calitate de invinuit la data de 22 februarie, fiind interogat despre modul in care, in cursul anului 2003, societatea General Proiect SA a beneficiat de 38 de contracte de proiectare pentru investitii de interes local, incasand suma de 15 miliarde de lei. La timpul respectiv, presedintele Consiliului de Administratie era sotia primarului, iar in anul 2001 pachetul de actiuni al SC General Proiect a fost achizitionat de firma Selena SRL din Bacau, societate ce apartine lui Sechelariu.
De asemenea, anchetatorii sustin ca Sechelariu ar fi fost sprijinit, in preluarea pachetului de actiuni al General Proiect, de administratorii SC Sierra Quadrante SRL Bacau - firma ce figureaza in ancheta penala privind Rafinaria RAFO desfasurata de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Operatiunile de preluare a pachetului de actiuni ar fi avut ca scop nu rentabilitatea societatii, ci crearea unor oportunitati de directionare a fondurilor publice catre firme private apartinand fostului primar si unor persoane din anturajul sau.
Un alt aspect luat in calcul de anchetatori este faptul ca Sechelariu ar fi dispus lucrari de asfaltare a drumului in localitatea Casin, iar aprobarea s-ar fi facut in baza unui proiect intocmit de SC General Proiect si platit din bani publici cu 125 de milioane de lei.
Fostul edil-sef al Bacaului ar fi actionat fraudulos si pentru a cumpara activele SC Letea SA la un pret sub valoarea reala, prin intermediul societatii Selena, unde Sechelariu detine 92 la suta din capitalul social, sustin surse judiciare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.