Un grup de opt parlamentari liberali au depus o propunere legislativa privind Codul Electoral, in care se prevede alegerea unei Camere a Deputatilor cu 240 de membri si a unui Senat format din 116 parlamentari, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al
Un grup de opt parlamentari liberali au depus o propunere legislativa privind Codul Electoral, in care se prevede alegerea unei Camere a Deputatilor cu 240 de membri si a unui Senat format din 116 parlamentari, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al PNL Eugen Nicolaescu. Conform proiectului, deputatii si senatorii ar urma sa fie alesi prin scrutin uninominal bazat pe un sistem proportional cu selectie personalizata. Liberalii mai sustin reducerea numarului senatorilor si al deputatilor, crearea a doar opt circumscriptii electorale, conform celor opt regiuni de dezvoltare si stabilirea zilei de sambata ca zi de vot.
Nicolaescu, citat de Mediafax, a explicat ca circumscriptia electorala este echivalenta cu o regiune de dezvoltare, iar jumatate din mandate se aloca uninominal la nivelul colegiilor uninominale, iar restul se aloca prin vot preferential pe lista la nivelul circumscriptiei, respectiv alegatorii vor putea sa voteze candidatii pe care ii doresc de pe lista unui partid. Initiatorii Codului mai sustin ca Autoritatea Electorala Permanenta sa aiba alte comopetente si sa fie constituita din cinci experti in probleme legate de procesele electorale, unul fiind numit de presedinte, iar cate doi de catre fiecare Camera legislativa. In plus, AEP va fi condus de un reprezentant al societatii civile, nu de un membru al unui partid politic, a precizat deputatul PNL Dan Motreanu. Initiativa legislativa mai stipuleaza obligativitatea folosirii cartii de alegator. Nicolaescu a anuntat ca astazi va solicita in scris conducerii Camerei Deputatilor constituirea unei Comisii comune a celor doua Camere legislative, care sa elaboreze Codul Electoral, avand in vedere ca exista inca alte doua initiative legislative privind procesul electoral, ale PSD si PUR. Liberalii apreciaza ca cele trei initiative ar trebui discutate impreuna in comisiile parlamentare sau intr-o comisie special constituita in acest sens. (A.H.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.