Sute de pelerini si-au petrecut ultimele zile pe malurile unui fluviu sfant din India centrala rugandu-se pentru cele peste 150 de persoane care au fost inghitite de ape dupa deschiderea portilor unui baraj aflat in apropiere, relateaza CNN. Tragedia
Sute de pelerini si-au petrecut ultimele zile pe malurile unui fluviu sfant din India centrala rugandu-se pentru cele peste 150 de persoane care au fost inghitite de ape dupa deschiderea portilor unui baraj aflat in apropiere, relateaza CNN. Tragedia s-a produs in statul Madhya Pradesh. Unele dintre cadavre au fost incinerate imediat dupa ce au fost recuperate din apele Narmadei, care s-au revarsat in cursul zilei de sambata. In ziua respectiva nu mai putin dde 300.000 de credinciosi se aflau in zona pentru a se ruga pe malul fluviului Narmada, considerat sacru de catre hindusi. Autoritatile locale au precizat ca pana ieri fusesera recuperate aproximativ 70 de trupuri neinsufletite in vreme ce numarul celor declarati disparuti ajunsese la mai mult de 90 de persoane.
Cautarile victimelor acestui dezastru continua mai ales ca apele fluviului sunt acum calme. Multi dintre cei ale caror rude nu au fost gasite mai spera intr-un miracol, implorandu-si zeitatile cu voce tare sa faca in asa fel incat cele patru barci si echipele de scafandri sa le redea mama, tatal, fratii, surorile sau copiii disparuti. Pentru credincioasa Ambaram Kakaria, interventia autoritatilor a venit prea tarziu. Ea tocmai a asistat la ritualul de incinerare a nepotului sau Babulal, in varsta de numai 19 ani. "Nu i-as fi permis niciodata nepotului meu sa vina in acest loc daca as fi stiut ca-l voi pierde pentru totdeauna. (...) Avea tot viitorul inainte. Peste cateva saptamani urma sa incepem demersurile pentru gasirea unei mirese", spune Ambaram Kakaria. Pe de alta parte, pe unul din malurile fluviului zac intinse, sub soarele fierbinte al verii indiene, o serie de trupuri neidentificate. "Printre victime am descoperit chiar si o femeie care isi tinea degetele inclestate pe trupul fara viata al fiului ei in varsta de doar un an", a declarat pentru Reuters politistul Ram Singh. Pelerinii se adunasera pe malurile Narmadei cu o zi inainte sa fie luna noua, perioada considerata de catre hinusi deosebit de propice pentru scaldatul purificator in apele fluviului sfant. Autoritatile au precizat ca tragedia s-a produs dupa deschiderea portilor barajului Indira Sagar Dam, aflat la aproximativ 100 de kilometri de locul cu pricina, fara ca oamenii din zona sa fie avertizati. Seful Guvernului din Madhya Pradesh, Babulal Gaur, a ordonat declansarea unei anchete, ale carei concluzii vor fi cunoscute in doua saptamani. Autoritatile locale intentioneaza sa construiasca circa 3000 de baraje pe acest fluviu si pe afluentii sai. Sute de familii au fost mutate din cauza constructiilor, iar ecologistii au criticat costurile ridicate in materie de resurse umane, precum si efectele asupra mediului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.