Parerea generala ca femeile ar avea mai multa intuitie decat barbatii s-a dovedit a fi doar un mit, autorii unui experiment demonstrand ca aceasta nu are nici o legatura cu sexul oamenilor, transmite cotidianul britanic The Telegraph. Peste 15.000 de
Parerea generala ca femeile ar avea mai multa intuitie decat barbatii s-a dovedit a fi doar un mit, autorii unui experiment demonstrand ca aceasta nu are nici o legatura cu sexul oamenilor, transmite cotidianul britanic The Telegraph. Peste 15.000 de barbati si femei au luat parte la un studiu in care li s-a cerut sa analizeze un numar de fotografii si sa distinga intre zambetele autentice si cele false. Inainte de a face acest lucru, fiecare participant a trebuit sa spuna daca se considera sau nu o persoana cu intuitie. Aproape 80% dintre femei au declarat ca intuitia nu le insala niciodata, fata de 58% dintre barbati. Dupa proba propriu-zisa, de identificare a zambetelor autentice si false, diferenta intre cele doua sexe a fost mica si in favoarea barbatilor: acestia au identificat 72% dintre zambetele false, in timp ce femeile au avut un scor cu 1% mai mic. Cand au analizat zambetele unor reprezentanti ai sexului opus, barbatii au identificat corect 76% dintre zambetele false, iar femeile au descoperit doar 67% dintre ele. Cu alte cuvinte, barbatii sunt mai greu de pacalit decat femeile de catre reprezentantii sexului opus. Profesorul Richard Wiseman, profesor la Universitatea Hertfordshire, a condus acest studiu. "Unele studii anterioare au gasit dovezi ca intuitia feminina este mai puternica, dar poate cu timpul barbatii au evoluat in acest sens", a spus el. Un zambet autentic implica si muschii din jurul ochilor, producand cute ale pielii in colturile acestora, in timp ce un zambet fals actioneaza doar muschii din jurul gurii. Profesorul Richard Wiseman a declarat ca "aceste descoperiri pun sub semnul intrebarii mitul conform caruia femeile sunt mult mai intuitive decat barbatii. Am fost surprins de rezultate, mai ales ca femeile au mare incredere in intuitia lor. Credeam ca femeile vor avea rezultate mai bune la acest studiu, insa se pare ca ne-am inselat. Cei care au avut punctajele cele mai bune au fost barbatii". De asemenea, dr Wiseman este de parere ca aceste rezultate se explica prin faptul ca "probabil ca femeile sunt mai extrovertite, emotiile acestora fiind mai vizibile. Pentru ca barbatii sunt mai retinuti, le este mult mai usor sa mimeze un zambet sau sa se prefaca".
La randul sau, Susan Quilliam, psiholog si autor al unor carti despre relatiile de cuplu si limbaj al trupului, a declarat ca femeile nu sunt atat de bune in identificarea unei emotii mimate pentru ca ele sunt "programate genetic" sa vada partea buna a lucrurilor. "Femeile cauta aprobarea din partea celorlalti mult mai mult decat barbatii. Astfel, este putin probabil ca ele sa observe sau sa doreasca sa observe falsitatea in diverse situatii", a completat Susan Quilliam. Si psihologul Gladeana McMahon este de parere ca "psihologii definesc intuitia ca fiind procesarea rapida a informatiilor, astfel incat persoana respectiva are raspunsul inainte sa stie intrebarea. Probabil ca femeile sunt considerate intuitive pentru ca au tendinta de a vorbi mai mult despre sentimentele lor". (D.M.)
Raspunsuri: 1a - zambet adevarat, 1b zambet fals; 2a zambet fals, 2b zambet adevarat; 3a zambet adevarat, 3b zambet fals; 4a zambet fals, 4b zambet adevarat, 5a zambet adevarat, 5b zambet fals.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.