Timp de doua zile, Ploiestiul a fost capitala baschetului european gratie campioanei Romaniei, CSU Asesoft, calificata in premiera la turneul final pan-european al FIBA Cup, dar si eforturilor depuse de omul de afaceri Sebastian Ghita, care a atras o
Timp de doua zile, Ploiestiul a fost capitala baschetului european gratie campioanei Romaniei, CSU Asesoft, calificata in premiera la turneul final pan-european al FIBA Cup, dar si eforturilor depuse de omul de afaceri Sebastian Ghita, care a atras organizarea Final Four-ului in orasul "petrolului", la concurenta cu Moscova. Iar eforturile financiare de peste un milion de euro au fost rasplatite din plin de elevii antrenorului Mladen Jojic, cucerind in premiera un trofeu european, spre bucuria celor 6.000 de ploiesteni care au urmarit cu sufletul la gura, atat din tribunele Salii "Olimpia", cat si de afara, disputele favoritilor. Duminica seara, spectacolul ploiestean s-a transformat in sarbatoarea baschetului romanesc, CSU Asesoft intrand definitiv in istorie dupa succesele obtinute in fata galonatelor BC Banvit si Lokomotiv Rostov. Bucuros ca si-a indeplinit visul, Sebastian Ghita ne-a dezvaluit, ieri, cateva din planurile de viitor.
Felicitari! A fost greu?
Judecand la rece, cred ca a fost extrem de greu pentru ca nu ne-am pregatit pentru asa ceva. Am construit totul pas cu pas. Personal, am crezut in acest succes. Stiu, insa, ca atunci cand am spus ca putem castiga trofeul, toata lumea credea ca nu stiu ce vorbesc. Important este ca baietii au crezut in victorie. Le-am spus ca trebuie sa ne constientizam valoarea si sa avem mentalitate de invingatori. De altfel, Burlacu si Helcioiu m-au sunat inainte de meci si mi-au spus sa stau linistit ca vom castiga, iar Kuzmanovic mi-a facut semn ca totul e in regula atunci cand a intrat pe teren. Pot spune acum, ca am aplicat tactica de 2000 de ani a poporului roman si am parjolit totul in calea adversarilor. Iar tactica a dat roade, rusii fiind incomodati de apararea gandita de Jojic. Nu trebuie sa uitam ca am jucat impotriva unei echipe de mare valoare. Numai Igor Kudelin, campion olimpic si fost capitan al echipei Rusiei, valora cat toata echipa noastra la un loc. Cred ca, undeva pe drum, am reusit sa devenim o adevarata echipa. Iar acest spirit a invins individualitatile. E drept, am avut si un public admirabil care ne-a sustinut in momentele grele.
Baietii au dedicat trofeul memoriei lui Alexe!
Cineva spunea ca atunci cand mingea se va invarti pe inel si va cadea in cos, atunci sa fim siguri ca Toni a fost acolo. Cred ca precizia ultimelor aruncari libere executate de Kuzmanovic s-a datorat si lui Toni, care cu privirea sa patrunzatoare te motiva in momentele cruciale. Alexe a fost un spirit in jurul caruia s-a strans echipa. Din pacate, asa cum spunea si Burlacu, acest trofeu este mic pentru o jertfa atat de mare!
La anul veti juca in Euroliga?
Vreau sa trecem la o etapa noua, iar echipa sa se vanda singura si sa poata atrage si alti sponsori. Am castigat, totusi, o cupa europeana. Cand le-am spus celor de la FIBA ce vrem, mi-au spus sa fiu pregatit sa cad de sus. Ei nu stiu ca nici anul acesta nu ne-a fost usor. A fost o munca titanica si uite ca am razbit. Ne-am castigat dreptul sa jucam in Euroliga si nu ne mai trebuie invitatie de la FIBA. Important este sa aplicam la anul reteta de sustinere pentru o astfel de participare (n.n. - bugetul unei echipe din cea mai importanta cupa continentala depaseste trei milioane de euro).
Ce impact va avea asupra baschetului romanesc castigarea FIBA Cup?
Oricarui fenomen care-si doreste sa creasca are nevoie de modele. Dupa ce am deraiat locomotiva rusa vreau sa cred ca vom fi noi locomotiva baschetului romanesc. De altfel, impreuna cu FRB si in special cu presedintele Carmen Tocala ne-am propus sa ridicam nivelul nationalelor. Am discutat mult cu directorul executiv FIBA, Nar Zanolin, si ne-a promis sprijin total pentru realizarea programelor autohtone.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.