Dupa o lunga perioada de incertitudini legate de modificarea Codului muncii, a urmat si momentul in care patronatele si sindicatele au batut palma cel putin intr-o privinta. Pana la 1 iunie, ambele parti si-au asumat angajamentul ca vor prezenta un p
Dupa o lunga perioada de incertitudini legate de modificarea Codului muncii, a urmat si momentul in care patronatele si sindicatele au batut palma cel putin intr-o privinta. Pana la 1 iunie, ambele parti si-au asumat angajamentul ca vor prezenta un punct de vedere comun pe tema schimbarii legislatiei muncii. Se pare ca acest adevar este doar partial. Liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu, a anuntat pentru astazi intrunirea Comitetului de criza care va analiza posibilitatea separarii CNSLR Fratia de celelalte confederatii sindicale, devenite "peste noapte" conciliante cu Guvernul si patronatele.
Daca celelalte confederatii sindicale reprezentative la nivel national si-au dat acordul pentru finalizarea negocierilor referitoare la Codul muncii, CNSLR Fratia nu pare deloc dispusa sa cada la tocmeala. "Maine (n.r. - astazi), vom intruni un Comitet de criza. E posibil sa hotaram o separare a noastra de celelalte confederatii sindicale. Cu orice risc vom merge singuri pe calea noastra si chiar vom risca organizarea unor actiuni de protest ", a atentionat Petcu.
Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical (BNS), nu isi explica atitudinea presedintelui CNSLR Fratia."Sper sa nu fie niste actiuni pripite si sa nu se ajunga la o astfel de separare. Nimeni nu si-a vandut partenerii. A fost un cadru in care intotdeauna s-a putut discuta, dar, la urma urmei, fiecare hotaraste ce vrea sa faca. Ar fi totusi pacat sa asistam la o astfel de dezbinare",
ne-a declarat Dumitru Costin. Intr-o pledoarie pentru o legislatie a muncii echitabila, Costin spune ca, lunar, la nivel national, sunt inregistrate aproape o suta de mii de cazuri de incalcari flagrante ale drepturilor angajatilor in relatia cu angajatorii. "Varianta romaneasca a Codului muncii este extrem de favorabila patronilor. La noi, legislatia muncii este mai permisiva decat in alte state ale Uniunii Europene si tocmai din acest motiv cred ca trebuie sa corectam inadvertentele actualului Cod al muncii. Sper ca guvernantii sa fi inteles necesitatea reformarii dialogului social.
Legat de intalnirea de sambata trecuta de la Snagov, am un semn de intrebare. Nu inteleg de ce la acea discutie a lipsit un personaj important: BNR, in conditiile in care acolo au fost prezente delegatiile Comisiei Europene, a FMI, a Bancii Mondiale", se intreaba presedintele BNS. Potrivit vicepresedintelui UGIR, Stefan Varfalvi, in momentul de fata, negocierile dintre cele doua parti au ajuns la faza capitolelor. "In principiu, nu cred ca va mai trece foarte mult timp pana cand vom ajunge la un consens.
Dupa doi ani in care ne-am ghidat dupa actualul Cod s-a ajuns la concluzia ca exista anumite lucruri care nu sunt tocmai bune si atunci s-a luat in considerare modificarea acestuia. Ne dorim o flexibilizare a fortei de munca, avand in contrabalans securitatea angajatului, pentru ca acesta este conceptul care trebuie sa stea la baza unei economii concurentiale", este de parere vicepresedintele UGIR. De asemenea, referitor la anuntul facut de presedintele CNSLR Fratia, Stefan Varfalvi a precizat ca nu intelege atitudinea organizatiei conduse de Marius Petcu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.