Luna mai va aduce cu sine schimbari semnificative in viata politica romaneasca. O data semnat tratatul de aderare a Romaniei la UE, se poate da startul remanierilor si schimbarilor din interiorul Guvernului. "O remaniere guvernamentala ar putea avea
Luna mai va aduce cu sine schimbari semnificative in viata politica romaneasca. O data semnat tratatul de aderare a Romaniei la UE, se poate da startul remanierilor si schimbarilor din interiorul Guvernului. "O remaniere guvernamentala ar putea avea loc la inceputul acestei veri, cel mai probabil in perioada mai-iunie, cand ar putea fi inlocuiti si anumiti ministri, dar nu si primul-ministru", a declarat ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, intr-un interviu acordat Agentiei Rompres. Surse din interiorul coalitiei guvernamentale ne-au dat chiar o data precisa: 26 mai a.c. si patru nume care nu vor fi afectate de remaniere. E vorba despre Monica Macovei, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur si Razvan Ungureanu. Declaratia lui Olteanu vine sa confirme o parte a zvonurilor existente pana acum potrivit carora coalitia aflata la guvernare este decisa ca dupa semnarea tratatului de aderare sa opereze o serie de modificari in actuala structura guvernamentala. insusi premierul sustinea acest lucru in urma cu cateva zile. "Dupa semnarea tratatului de aderare vom putea sa ne luam un oarecare respiro si sa privim mai atent modul in care este organizat aparatul guvernamental pentru ca aparatul birocratic este stufos si nu intotdeauna indeajuns de eficient. Vrem sa facem un aparat mai flexibil, nu atat de greoi si de inchistat cum este cel de astazi", a zis seful Executivului.
in interviul acordat, Olteanu a incercat sa infirme faptul ca remanierea va aduce cu sine si schimbarea premierului Tariceanu cu fostul sau sef de partid, Theodor Stolojan. "in acest moment Guvernul are un prim-ministru pe care il sustine, iar PNL ca principal partid al guvernarii il sustine in continuare pe liderul sau, Calin Popescu-Tariceanu, pentru aceasta pozitie", a mai explicat Olteanu.
Totusi, ideea reactivarii lui Stolojan a inceput sa capete contur din momentul in care presedintele Traian Basescu a afirmat ca Alianta il are ca portdrapel pe fostul lider liberal. De atunci zvonurile din jurul schimbarii lui Tariceanu cu Stolojan au devenit tot mai pertinente. Confirmarea aderarii Romaniei la UE pe 24 aprilie deschide insa si posibilitatea eliminarii PUR din schema guvernamentala, mai ales ca se stie faptul ca Basescu nu ii poate uita pe umanisti pentru jocul dublu pe care il fac in continuare in Parlament.
Umanistii lui Dan Voiculescu adoptau la inceputul lunii ianuarie o rezolutie in care anuntau ca pana dupa semnarea tratatului ei vor ramane la guvernare, in ciuda faptului ca pierdusera un ministru, iar liberalii si democratii nu ii prea mai voiau ca parteneri.



Posibile anticipate?

Luna mai ar putea aduce si posibilitatea declansarii alegerilor anticipate, ne-au mai precizat surse din interiorul coalitiei aflate la guvernare, ocazie creata de intentia lui Tariceanu de a-si asuma raspunderea pentru legile proprietatii. La acel moment, o motiune de cenzura ar putea schimba nu doar Guvernul, ci ar putea crea acea stare de instabilitate care sa duca la declansarea anticipatelor mult dorite de Traian Basescu. Interesant este ca si principalul partid de opozitie, PSD, a anuntat prin vocea liderului Viorel Hrebenciuc ca am putea avea alegeri generale cat de curand, in timp ce Adrian Nastase sustine ca intr-un an de zile formatiunea sa va fi din nou la guvernare.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.