In urma cu aproape doua decenii, legendarul Costel Cernat si echipa de aur a Stelei erau eliminati in sferturile de finala ale Ligii Campionilor de celebra Maccabi Tel Aviv, dar stabileau cea mai mare performanta a baschetului masculin romanesc la ni
In urma cu aproape doua decenii, legendarul Costel Cernat si echipa de aur a Stelei erau eliminati in sferturile de finala ale Ligii Campionilor de celebra Maccabi Tel Aviv, dar stabileau cea mai mare performanta a baschetului masculin romanesc la nivelul competitiilor de club. Aseara, a venit randul campioanei CSU Asesoft Ploiesti, cu acelasi Costel Cernat in rol de director tehnic, sa rescrie istoria sportului cu mingea la cos din Romania, echipa pregatita de Mladen Jojic castigand in premiera un trofeu continental, dupa ce a invins in finala pan-europeana a FIBA Cup, puternica grupare Lokomotiv Rostov (locul 6 in prima liga a Rusiei), cu scorul de 75-74 (20-20, 20-11, 22-24, 13-19).
Dornici sa bifeze un rezultat memorabil chiar in fata propriilor suporteri, ploiestenii au trecut lejer in cadrul semifinalelor turneului final continental, sambata seara, de turcii de la BC Banvit Bandirma, cu scorul de 83-69, gratie mai ales "briliantului" Paul Helcioiu, care a reusit un meci de zile mari si a inscris 24 de puncte. Aseara, desi a avut in fata un team redutabil, in randurile caruia s-a aflat si ex-internationalul Igor Kudelin (n.n. - a jucat pentru Rusia la mai multe editii europene si mondiale), CSU Asesoft Ploiesti a reusit sa se autodepaseasca si sa aduca in Romania primul trofeu european. Sustinuti frenetic de peste 3000 de fani, care au umplut la refuz tribunele Salii Sporturilor "Olimpia" (n.n. - cateva mii de spectatori au urmarit meciul pe un ecran urias instalat in fata salii), campionii Romaniei au inceput mai greu (5-15 in min. 6), dar si-au revenit spre finalul primului sfert, restabilind egalitatea gratie reusitelor de la mare distanta parafate de Kuzmanovic: scor 20-20. In partea a doua, au iesit la rampa "argintul viu" Helcioiu (10 p, 3x3, 6 rec) si pivotul Burlacu (12 p), reusitele lor consemnand la pauza mare un scor favorabil: 40-31. A urmat un sfert de infarct, cu un recital de la mare distanta semnat de Krasic (14 p, 4x3) si Kuzmanovic (28 p, 6x3), iar tabela indica in minutul 24 cea mai mare diferenta: 51-33 in min. 24. Treziti la realitate, rusii pornesc o cursa disperata de urmarire prin americanul Stevenson (32 p, 7x3) si veteranul rus Kudelin (18 p, 3x3), diferenta reducandu-se amenintator (62-55 in min. 30; 65-63 in min. 34). Spre disperarea staff-ului ploiestean, Stevenson egaleaza la 65, iar Kudelin inscrie un cos de la peste 9 metri si readuce avantajul echipei sale, 68-65 in minutul 36. Gazdele riposteaza prin Pekovic si Kuzmanovic, iar atmosfera se incinge serios cand se intra in ultimul minut de joc. Rusii rateaza, ploiestenii obtin posesia mingiei, iar fanii numara secundele cu pumnii stransi. Mai sunt opt de secunde, iar scorul este 73-74. Kuzmanovic este faultat si reuseste imperial sa inscrie doua aruncari libere. Patru, trei, doi, unu, zero: CSU Asesoft Ploiesti castiga cu 75-74 si cucereste FIBA Europe Cup! O performanta fabuloasa, pe care ploiestenii au dedicat-o memoriei fostului capitan Antonio Alexe, decedat in urma cu doua luni intr-un tragic accident rutier, la doar cateva ore dupa ce se califica in Final Four-ul Conferintei de Sud. In uralele publicului, directorul executiv al FIBA-Europe, Nar Zanolin, ii ofera lui Catalin Burlacu trofeul european, iar cateva secunde mai tarziu, Vladimir Kuzmanovic (28 p, 6x3) este declarat omul finalei si primeste cupa decernata MVP-ului.
Tot ieri, in finala mica a turneului pan-european al FIBA Europe Cup, Dinamo Region Moscova a spulberat gruparea turca BC Banvit Bandirma, cu scorul de 79-45 (49-13), la capatul unei dispute in care rusii s-au "distrat" cu adversarii si au intrat in posesia medaliilor de bronz, gratie evolutiilor foarte bune ale americanului Taylor (22 p) si lituanianului Buskevics (21 p).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.