Guvernul a abrogat, in sedinta din 7 aprilie, o Hotarare prin care fostul Executiv dadea dreptul firmei private, SC "Urban"- SA, sa deruleze un proiect finantat din Fondul de Mediu, cu incalcarea legislatiei in vigoare. HG 2428/2004, prin care Guvern
Guvernul a abrogat, in sedinta din 7 aprilie, o Hotarare prin care fostul Executiv dadea dreptul firmei private, SC "Urban"- SA, sa deruleze un proiect finantat din Fondul de Mediu, cu incalcarea legislatiei in vigoare. HG 2428/2004, prin care Guvernul condus de Adrian Nastase acorda proiectul acestei firme, nu a produs efecte pana in prezent, intrucat nu erau indeplinite conditiile legale pentru incheierea contractului de finantare dintre agentul economic beneficiar si Administratia Fondului pentru Mediu. Mai precis, H.G. nr. 2428/2004 pentru aprobarea si implementarea Proiectului privind "Colectarea, sortarea si reciclarea deseurilor urbane in municipiul Bucuresti" stabilea ca beneficiarul Proiectului este Societatea Comerciala "Urban" - S.A., cu sediul in municipiul Ramnicu Valcea. Pentru sustinerea si implementarea proiectului, Urban SA trebuia sa primeasca de la Fondul de Mediu 28,078 miliarde de lei sub forma de finantare nerambursabila si respectiv 86,881 miliarde lei sub forma de finantare rambursabila pe o durata de 24 de luni, cu o perioada de gratie de 12 luni si cu o dobanda egala cu 50% din media dobanzilor practicate de bancile comerciale la creditele pentru investitii, la momentul acordarii. Sumele urmau sa fie incasate in baza cererii si a contractului de finantare, precum si a documentelor corespunzatoare si urmau sa fie acordate beneficiarului in mod esalonat, in baza cererii de tragere avizata de catre Agentia Regionala de Protectie a Mediului Bucuresti, pe faze de executie. "Desemnarea beneficiarului prin Hotarare de Guvern incalca prevederile privind metodologia de selectare a proiectelor finantate din Fondul pentru mediu, aprobata prin Manualul de operare al Fondului pentru mediu. Astfel, la data aprobarii Hotararii, Administratia Fondului pentru Mediu derula inca procedura de verificare si selectare a Formularelor Informative referitoare la Proiecte (FIP), conform Manualului de operare", se arata intr-un comunicat al Guvernului. Dupa incheierea acestei etape, urma sa se solicite proiectul propriu-zis, insotit de documentele care atestau situatia tehnica, juridica si economico-financiara a solicitantilor, pentru analiza si aprobare.
S.C. Urban SA nu indeplinea conditiile minime obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantul unei cereri de finantare, respectiv achitarea tuturor obligatiilor catre bugetul de stat. La data de 12.11.2004, cand a fost depus la Administratia Fondului pentru Mediu Formularul Informativ referitor la Proiect, SC URBAN SA figura pe lista contribuabililor care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat, incalcandu-se astfel prevederile art. 11 alin.(1) din Legea nr. 73/2000 privind Fondul pentru mediu: "Proiectele agentilor economici care nu si-au achitat obligatiile financiare catre stat si/sau Fondul pentru mediu nu beneficiaza de sprijin financiar din partea Administratiei Fondului pentru Mediu".

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.