Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, si secretarul de stat in Ministerul Federal pentru Sanatate si Siguranta Sociala din Germania, Theo Schroder, au semnat, ieri, acordul romano-german pe baza caruia romanii care lucreaza in Germania vor putea primi pe
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, si secretarul de stat in Ministerul Federal pentru Sanatate si Siguranta Sociala din Germania, Theo Schroder, au semnat, ieri, acordul romano-german pe baza caruia romanii care lucreaza in Germania vor putea primi pensie, la varsta de pensionare. Reglementarile privind securitatea sociala dintre Romania si Germania asigura drepturi sociale atat pentru cetatenii romani, cat si pentru cetatenii germani, daca lucreaza pe teritoriul unuia din cele doua state. Pe baza noilor reglementari, romanii care lucreaza legal in Germania vor putea beneficia de pensii pentru limita de varsta, pensii anticipate si daca este cazul, de pensii de invaliditate, pensii de urmas si indemnizatii pentru incapacitate de munca determinata de boli profesionale sau accidente de munca, potrivit acordului. Pentru acordarea pensiilor se aplica principiul totalizarii perioadelor de asigurare realizate conform legislatiei ambelor state. Acordul stabileste drept principiu general ca persoana care desfasoara o activitate remunerata pe teritoriul unui Stat contractant sa fie supusa numai legislatiei acelui stat. Astfel, persoanele care vor fi angajate in Germania vor trebui sa se asigure in conditiile prevazute de legislatia germana, chiar daca angajatorul are sediul pe teritoriul Romaniei. In cazul in care persoana este trimisa de angajator sa desfasoare o activitate exclusiv pentru acest angajator, pe teritoriul celuilalt stat, pe o perioada determinata stabilita in prealabil, va continua sa fie supusa, referitor la aceasta activitate pentru o perioada care cuprinde primele 24 de luni calendaristice, exclusiv legislatiei primului stat. Pentru a beneficia de pensie un cetatean roman care a lucrat in Germania (de exemplu ca muncitor sezonier) trebuie sa aiba minim 12 luni lucrate. Cei doi oficiali, ministrul Gheorghe Barbu si secretarul de stat Theo Schroder au apreciat ca aplicarea acordului va fi posibila din trimestrul I 2006.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.