Asociatia Distribuitorilor de Film din Romania isi exprima protestul fata de recenta decizie a Guvernului de a impune Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) de 19 la suta la biletele de film, desi ADFR a informat autoritatile in domeniu ca industria nu va p
Asociatia Distribuitorilor de Film din Romania isi exprima protestul fata de recenta decizie a Guvernului de a impune Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) de 19 la suta la biletele de film, desi ADFR a informat autoritatile in domeniu ca industria nu va putea suporta o taxa mai mare de 9 la suta. Luna trecuta, printr-o ordonanta de urgenta care a dus la modificarea Codului fiscal, Executivul a dispus eliminarea scutirii de impozit pe spectacole.
Potrivit noului Cod fiscal, de la 1 iunie anul acesta, biletele de cinema vor fi impozitate cu TVA de 19 la suta, taxa care se adauga altui impozit deja existent, de 12 la suta din pretul spectacolului.
Astfel, suma totala a impozitului pe care va trebui sa-l suporte industria cinematografica din Romania va fi de 31 la suta, in conditiile in care tara noastra are cea mai saraca piata in domeniu si cea mai afectata de pirateria video.
Taxele impuse industriei cinematografice din Romania sunt cele mai mari din intreaga Europa, in timp ce numarul salilor de cinema este in scadere: de la 400 de mii in urma cu cativa ani, la 60.000 - 65.000 anul acesta. De asemenea, numarul spectatorilor este si el in cadere libera, numai anul trecut acesta scazand cu 25 la suta.
Potrivit membrilor ADFR, scumpirea biletelor nu ar fi cea mai buna solutie, in conditiile in care numarul spectatorilor continua sa scada, insa efectele asupra cinematografiei romanesti vor fi proiectarea unui numar mai mic de filme, de proasta calitate, pentru ca marii distribuitori isi vor pierde interesul pentru tara noastra, iar proprietarii de sali de cinema se vor reorienta.
Cu toate acestea, membrii ADFR sustin ca pretul biletelor de cinema va creste dupa introducerea taxei cu cel putin 5 - 10 la suta. Astfel, de la 1 iunie, cele mai ieftine bilete ar putea costa in jur de 80.000 lei, chiar mai scumpe in cinematografele moderne, gen Hollywood Multiplex si Movie Plex, unde pretul acestora ar putea depasi 200.000 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.