Liderul democrat Emil Boc a sustinut ieri ca legile proprietatii, in noua lor forma, trebuie sa vizeze reconstructia dreptului de proprietate si nu constituirea unui nou drept de proprietate. Decizia anuntata de Boc a fost luata de Biroul Permanent N
Liderul democrat Emil Boc a sustinut ieri ca legile proprietatii, in noua lor forma, trebuie sa vizeze reconstructia dreptului de proprietate si nu constituirea unui nou drept de proprietate. Decizia anuntata de Boc a fost luata de Biroul Permanent National al PD, care a formulat un punct de vedere preliminar. Pozitia finala a PD va fi sustinuta in structurile de dezbatere ale Coalitiei guvernamentale. Deputatul Ioan Oltean a afirmat ca PD va sustine restituirea proprietatilor celor care au detinut terenuri agricole si forestiere, in temeiul unor acte de proprietate incontestabile. Restituirea terenurilor se va face pe vechile amplasamente, daca acestea exista si sunt libere de sarcini in prezent, chiar daca au fost atribuite altor persoane, a spus Oltean. Acesta a adaugat ca exista titluri de proprietate "asupra carora exista certitudinea ca sunt ilegale". Deputatul PD a mai sustinut ca democratii propun ca Insula Mare a Brailei sa se regaseasca intre suprafetele care ar putea fi avute in vedere pentru reconstituirea dreptului de proprietate, ca posibila sursa de teren pentru judetele limitrofe acesteia, "in situatii exceptionale".
Dreptul de proprietate va putea fi dovedit, potrivit PD, si prin proba cu martori, in baza unei declaratii autentificate si numai pentru persoane care au peste 65 de ani si sunt vecine cu terenul altor proprietari, a mai spus Oltean. Un alt principiu pe care-l propune PD este acela ca acolo unde nu exista teren agricol suficient pentru a fi restituit solicitantilor, sa se restituie teren forestier, in compensare si intr-un echivalent pe care-l va stabili o comisie special constituita.
Pe de alta parte, senatorul UDMR Pete Istvan a declarat ieri ca Uniunea sustine principiul retrocedarii integrale a imobilelor si terenurilor care au apartinut persoanelor fizice si asociatiilor. Pete, care a participat la Consiliul National al Coalitiei, a precizat, pentru Mediafax, ca propunerile UDMR au fost inaintate Ministerului Agriculturii. "Aceasta faza a retrocedarilor este o noua etapa, in care se incearca retrocedarea integrala a terenurilor si imobilelor", a precizat senatorul UDMR. Reprezentantul Uniunii a mai spus ca este importanta retrocedarea inclusiv a proprietatilor care au apartinut asociatilor din "sfera civila" si cultelor religioase.
Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon, care a participat la randul sau la sedinta Coalitiei, a declarat, pentru Mediafax, ca a cerut sa nu se recurga, in cazul legilor privind proprietatea, la asumarea raspunderii Guvernului. (C. EPURAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.