Printul Rainier al III-lea de Monaco a murit ieri, in clinica de cardiologie a Principatului, a anuntat Palatul princiar. Saptamana trecuta, printul Albert a fost numit regent, in conditiile in care principele Rainier se afla in imposibilitatea de a-

Printul Rainier al III-lea de Monaco a murit ieri, in clinica de cardiologie a Principatului, a anuntat Palatul princiar. Saptamana trecuta, printul Albert a fost numit regent, in conditiile in care principele Rainier se afla in imposibilitatea de a-si exercita atributiile, dupa trei saptamani de spitalizare, intre care zece zile la reanimare.
Principele Rainier, in varsta de 81 de ani, a fost internat din cauza unei infectii pulmonare.
"Alteta sa Serenisima Printul Rainier al III-lea a murit in clinica de cardiologie din Monaco, in urma afectiunilor bronho-pulmonare, cardiace si renale care au necesitat spitalizarea sa la 7 martie", potrivit unui comunicat.
Fiul printului Rainier, Albert, in varsta de 47 de ani, a fost desemnat la 31 martie regent al Principatului.

Unul dintre cei mai longevivi monarhi europeni

Printul Rainier al III-lea a domnit timp de peste 55 de ani asupra Principatului de Monaco, un record de longevitate printre monarhiile europene. Nascut la 31 mai 1923, fiul printesei Charlotte de Monaco si al printului Pierre de Polignac, devenit Grimaldi, Rainier era de asemenea cel mai in varsta monarh in exercitiu din Europa. Domnia lui Rainier al III-lea a fost marcata de dezvoltarea economica a Principatului de Monaco. In mai 1963, printul a semnat noi acorduri de vecinatate cu Franta, in principal privind reglementarile vamale si fiscale. In 1966, guvernul sau isi consolideaza autoritatea asupra jocurilor de noroc, una dintre principalele surse de venituri ale principatului, cumparand de la Onassis actiunile acestuia la Société des bains de mer (SBM).
In 1999, Rainier a sarbatorit cu simplitate 50 de ani de la venirea sa la conducerea Principatului. De atunci s-au accentuat si problemele sale de sanatate, fiind operat de un anevrism al aortei.
Dupa cateva luni a fost supus unei ablatiuni partiale a unui plaman pentru a controla o tumoare. Din acel moment, printul Rainier incepe sa delege problemele curente si mai ales deplasarile in strainatate fiului sau Albert, printul mostenitor. Intre 2002 si 2005, suveranul are o stare generala proasta si este internat de mai multe ori. Rainier a fost spitalizat la inceputul lunii martie 2005 pentru o infectie respiratorie, iar de pe 22 martie se afla la reanimare, pronosticurile medicilor fiind sceptice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.