Petrom va face investitii de peste un miliard de euro pana in 2008, a declarat, ieri, Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele Consiliului de Administratie al Petrom si presedinte al Consiliului executiv al grupului austriac OMV.
Anul acesta, vor

Petrom va face investitii de peste un miliard de euro pana in 2008, a declarat, ieri, Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele Consiliului de Administratie al Petrom si presedinte al Consiliului executiv al grupului austriac OMV.
Anul acesta, vor fi investite 400 de milioane de euro, aceeasi suma fiind alocata si pentru 2006. Banii sunt destinati celor doua activitati de baza ale companiei, explorare - productie si rafinare - marketing.
Una dintre principalele directii asupra carora va insista, in viitor, Petrom, este sectorul gazelor naturale. Compania intentioneaza sa urmareasca cu atentie activitatea diviziei sale de gaze naturale si sa construiasca facilitati de stocare, a precizat Ruttenstorfer.
Acesta a afirmat ca acest proiect este, inca, in stadiul de analiza, astfel incat sumele destinate acestuia sau locul in care va fi situat viitorul depozit nu sunt, inca, cunoscute.
Pana in 2008, productia anuala de gaze naturale a Petrom va fi de sase miliarde de metri cubi, iar Ruttenstorfer a anuntat ca va fi infiintata o companie separata, care se va ocupa de vanzarea gazelor produse.

Productia de petrol, mentinuta la cotele curente

In ceea ce priveste productia de petrol, aceasta va fi mentinuta la nivelul de aproximativ 220.000 de barili pe zi, a declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom.
Wolfgang Ruttenstorfer considera, de asemenea, ca in 2008 Petrom ar trebui sa atinga o rata de inlocuire a rezervelor de 80 la suta, si a precizat ca in acest an se vor investi 100 de milioane de euro pentru depistarea unor zacaminte noi de petrol. OMV intentioneaza, de asemenea, sa creasca nivelul exporturilor produselor Petrom in Bulgaria, Serbia si Turcia.
In acest an, Petrom va construi 10-20 de benzinarii noi. Din cele peste 600 de pompe detinute in prezent de Petrom, circa 300 au potential de a fi situate in clasa premium, oferind, pe langa servicii de distributie a carburantilor, servicii conexe si magazine.
"Petrom va fi profitabila in 2005 si mult mai profitabila in 2008", a declarat directorul general al OMV, subliniind ca tinta pentru 2008 este atingerea unei rate medii de rentabilitate a capitalului angajat de 13 la suta si refuzand sa dea detalii legate de rezultatele financiare ale Petrom. OMV a investit 1,5 miliarde de euro pentru participatia de 51 la suta din actiunile celei mai mari companii petroliere din Romania. Grupul austriac a achitat statului roman 669 milioane euro pentru cumpararea a 33,34 la suta din actiuni si a participat cu alte 830 milioane euro la majorarea capitalului social.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.