Un proiect in valoare de 800.000 de euro, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare, va fi implementat si derulat de Inspectia Muncii din Romania pe o perioada de 21 luni. In demersul sau, institutia condusa de Mariana Basuc va fi sprijinita
Un proiect in valoare de 800.000 de euro, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare, va fi implementat si derulat de Inspectia Muncii din Romania pe o perioada de 21 luni. In demersul sau, institutia condusa de Mariana Basuc va fi sprijinita direct de Oficiul de Inspectie a Muncii din Spania, de Delegatia Comisiei Europene si de un parteneriat format din Ministerele Muncii din cele doua tari. Prezent la lansarea proiectului alaturi de seful Delegatiei C.E., Jonathan Scheele, si de ambasadorul Spaniei la Bucuresti, Juan Pablo Garcia- Berdoy, ministrul roman al Muncii, Gheorghe Barbu, a declarat ca exista suficiente situatii in Romania in care exista legislatie, dar nu este aplicata.
"Acesta ar fi unul din multele motive pentru care avem nevoie de o Inspectie a Muncii puternica, cu inspectori instruiti si platiti corespunzator", a conchis oficialul roman. Conform intelegerii comune, proiectul urmareste editarea unui ghid pentru activitatea de inspectie in domeniul relatiilor de munca, formarea a 40 de inspectori ca traineri pentru cei 1.700 de angajati ai Inspectiei Muncii, editarea unor materiale de informare si a unui set de module de instruire pentru inspectorii de munca. Initiatorii proiectului spun ca astfel de proiecte produc inevitabil si prestigiu pentru institutie, respectiv pentru inspectorii antrenati in verificarea societatilor comerciale.
Conform unor statistici recente, in pofida faptului ca legislatia in vigoare din domeniile Inspectia Muncii - Protectia Muncii este in mare parte adaptata exigentelor U.E., activitatea economica este afectata semnificativ de indisciplina la locul de munca, fiind semnalate aproape zilnic cazuri de utilizare a fortei de munca (asa-zis) la negru, de nerespectare a regulilor de protectie a muncii sau de agresare a inspectorilor din echipele de control.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.