Daca ati pierdut actele legale care sa dovedeasca faptul ca sunteti proprietarul unui teren agricol sau ati pus ochii pe un teren al carui proprietar nu il poate revendica, tot ce trebuie sa faceti este sa gasiti doi martori de peste 65 de ani, impro
Daca ati pierdut actele legale care sa dovedeasca faptul ca sunteti proprietarul unui teren agricol sau ati pus ochii pe un teren al carui proprietar nu il poate revendica, tot ce trebuie sa faceti este sa gasiti doi martori de peste 65 de ani, improprietariti in vecinatate, care sa depuna marturie ca terenul va apartinea inainte de nationalizare.
In cazul in care veti reusi sa gasiti mai multe persoane in varsta si sa le "convingeti" sa-si aminteasca faptul ca detineati respectivul teren, nu mai trebuie sa aduceti nici o dovada materiala, nici un titlu de proprietate. Aceasta este marea noutate adusa de legile proprietatii propuse de liberali, care ieri au fost dezbatute de Biroul Permanent al Partidului Democrat.
Desi aceasta prevedere a primit acceptul democratilor, acestia si-au manifestat, potrivit unor surse interne, dezacordul fata de noile legi propuse de actualul ministru al Agriculturii. Mai multi membri PD au considerat ca, prin proiectul sau revolutionar, prin care abroga toate actele normative existente in domeniu, ministrul Agriculturii intentioneaza sa intre in istorie, inlocuind Legea Lupu cu Codul Flutur.
Presedintele PD, Emil Boc, a recunoscut, ieri, intr-o conferinta de presa, existenta unor nemultumiri, precizand, insa, ca in momentul actual acestea sunt doar de nuanta. In nume personal, ca primar al Clujului, Boc a anuntat ca are o parere personala asupra acestor legi, parere pe care insa o va prezenta intai colegilor de Alianta si de Coalitie.
In ceea ce priveste retrocedarea terenurilor agricole, democratii sustin ca legile proprietatii, in noua lor forma, trebuie sa vizeze reconstructia dreptului de proprietate, si nu constituirea unui nou drept de proprietate.
Deputatul democrat Ioan Oltean, presedintele Comisiei ad-hoc din PD pentru legile proprietatii, a afirmat ca restituirea terenurilor se va face pe vechile amplasamente, daca terenurile exista si sunt libere de sarcini in prezent, sau chiar daca au fost atribuite altor persoane, a spus Oltean, care a precizat ca exista titluri de proprietate "asupra carora exista certitudinea ca sunt ilegale". Posibile terenuri pentru reconstituirea dreptului de proprietate ar fi suprafetele aflate in proprietatea privata a statului, inchiriate sau concesionate unor unitati agricole, suprafete aflate la dispozitia comunitatilor locale in temeiul Legilor 18 si 1, suprafete ce rezulta din aplicarea incorecta a legilor proprietatii, zona Insulei Mari a Brailei, a aratat Ioan Oltean.
Un alt principiu avansat de democrati este acela ca acolo unde nu exista teren agricol suficient pentru a fi restituit solicitantilor, sa se restituie teren forestier, in compensare si intr-un echivalent pe care-l va stabili o comisie special constituita in aceasta privinta, a adaugat Ioan Oltean.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.