Una dintre cele mai mari filiale de distributie si furnizare a energiei electrice a luat calea ireversibila a privatizarii, pecetluind pierderea unui nou segment al pagubosului monopol de stat.
In prezenta ministrului Economiei si Comertului,

Una dintre cele mai mari filiale de distributie si furnizare a energiei electrice a luat calea ireversibila a privatizarii, pecetluind pierderea unui nou segment al pagubosului monopol de stat.
In prezenta ministrului Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a ministrului George Copos, a sefului Misiunii Bancii Mondiale, Owaise Saadat, a directorului pentru BERD Romania, Hildegard Gacek, a multor alte personalitati din spectrul economic, la sediul SC Electrica SA din Bucuresti a fost semnat contractul de privatizare a filialei SC Electrica Oltenia SA cu firma ceha CEZ, societate cu un capital social de 15 miliarde euro, tranzactionata la Bursa de Valori din Praga. Valoarea tranzactiei corespunzatoare achizitiei, de catre CEZ, a pachetului de 51 la suta din actiunile Electrica este de 151 milioane euro (47,4 milioane euro pentru pachetul de 24,62 la suta de la Electrica SA si 103,6 milioane euro, ca aport capital in societate, astfel incat pachetul de actiuni care va fi detinut de CEZ, dupa majorarea capitalului social, sa ajunga la 51 la suta), semnatarii documentului fiind directorii generali ai celor doua firme, Nicolae Coroiu, respectiv Martin Roman. Electrica Oltenia, cu sediul la Craiova, isi desfasoara activitatea in 7 judete ale tarii (Arges, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Mehedinti si Valcea) si a inregistrat in anul 2004 un numar de 1,3 milioane consumatori. Firma a furnizat, in 2004, mai mult de 5.200 GW/h, reprezentand 16 la suta din vanzarile de energie electrica ale Electrica.
"CEZ devine, prin aceasta privatizare, una dintre cele mai mari societati de distributie de energie electrica. In acelasi timp, este una dintre cele mai putin indatorate societati din Europa, iar noi credem ca Electrica Oltenia va avea de castigat din aceasta privatizare", a spus Martin Roman, care a confirmat si faptul ca CEZ doreste sa participe la privatizarea pe verticala a unor capacitati din sectorul productiei romanesti de energie electrica.

Electrica Transilvania Nord, cotata la BVB cel tarziu pana in toamna

Directorul general al Electrica Transilvania Nord, Gabriel Ruga, a declarat ca, cel mai tarziu pana in toamna, vor fi oferite spre subscriere, prin metode specifice pietei, pachete de actiuni nou-emise, rezultate in urma unei majorari de capital, pentru 10 la suta din actiunile societatii.
Potrivit lui Ruga, citat de cotidianul "Ziarul clujeanului", prin aceasta masura se urmareste atragerea unui investitor puternic, care sa poata moderniza actuala infrastructura.
Conform sursei citate, S.C. Electrica Transilvania Nord ar avea nevoie sa investeasca de zece ori mai mult in dezvoltarea infrastructurii decat in prezent.
"Pentru a trece de perioada de criza in infrastructura, este nevoie de minimum 100 de milioane de euro", explica Ruga, aratand ca tarifele practicate pentru consumul de energie electrica nu acopera in totalitate costurile de exploatare si distributie.
O solutie pentru atragerea acestui capital o reprezinta cotarea la Bursa a societatii, cel mai tarziu in trimestrul al treilea al acestui an.
Astfel, intr-o prima etapa, va fi scos la vanzare un pachet de 10 la suta din actiuni, care ar putea fi majorat pana la maximum 15 la suta.
Valoarea totala a pachetului de actiuni care va fi scos la Bursa este de 10 milioane de euro. Unul dintre cumparatori ar putea fi chiar Asociatia Salariatilor din Electrica Transilvania Nord, care numara 2.500 de membri.
Pana in prezent, societatea a realizat investitii de 12 milioane de euro in sistemul de management integrat, care este adaptat normelor Uniunii Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.