Clientii companiilor de telecomunicatii vor avea posibilitatea, in urmatorii ani, sa renunte la serviciile unui operator in favoarea altuia fara sa isi schimbe si numarul de telefon, operatiunea urmand sa fie posibila dupa ce Autoritatea Nationala de
Clientii companiilor de telecomunicatii vor avea posibilitatea, in urmatorii ani, sa renunte la serviciile unui operator in favoarea altuia fara sa isi schimbe si numarul de telefon, operatiunea urmand sa fie posibila dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va crea cadrul legal.
"Portabilitatea numerelor de telefon a fost prinsa in planul de actiuni al ANRC pentru anul 2005. Totusi, operatiunea este atat o problema de reglementare, cat si una tehnica. In Romania, nu toate centralele telefonice sunt digitale si acest fapt constituie un impediment", a declarat, miercuri, presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu.
El a adaugat ca transferul numerelor depinde si de RomTelecom, care trebuie sa digitalizeze complet infrastructura de telecomunicatii si sa treaca la o retea de tip NGN (Next Generation Network).
Potrivit datelor ANRC, gradul de digitalizare a telefoniei fixe a atins nivelul de 77,15% in 2004, iar rata de penetrare s-a ridicat la 20,24%. Operatorii de telefonie fixa aveau, la finele anului 2004, circa 4,39 milioane de abonati.
In luna februarie, directorul general al RomTelecom, James Hubley, a declarat ca, in urmatorii trei ani, compania va investi 500 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii.
Presedintele ANRC a mai afirmat ca, pana in luna septembrie, va fi elaborat un nou plan de rebalansare a tarifelor RomTelecom, urmand ca, probabil, in acest an sau in primele luni ale anului 2006 sa fie pus in aplicare.
"Vom asista la modificari de tarife. Convorbirile interurbane se vor ieftini, in timp ce apelurile locale ar putea fi majorate", a spus Georgescu.
Totodata, ANRC va revizui oferta de referinta pentru interconectare si a acordului standard de interconectare, precum si oferta de referinta pentru accesul neconditionat la bucla locala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.