Valoarea tranzactiilor derulate in luna martie la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a redus cu 3.612,7 miliarde de lei, comparativ cu nivelul inregistrat in februarie, totalizand 6.028,9 miliarde de lei.
In luna martie, toti cei trei indici c
Valoarea tranzactiilor derulate in luna martie la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a redus cu 3.612,7 miliarde de lei, comparativ cu nivelul inregistrat in februarie, totalizand 6.028,9 miliarde de lei.
In luna martie, toti cei trei indici calculati de BVB au coborat fata de finele lunii anterioare. Cea mai semnificativa scadere a fost raportata pentru indicele BET-FI, care reflecta trendul celor cinci societati de investitii financiare, reculul fata de februarie fiind de 30,66 la suta. SIF Transilvania a inregistrat cea mai substantiala corectie, de 32,8 la suta, apropiata de scaderea consemnata de SIF Oltenia (-28,4 la suta), actiunea care a pierdut cel mai putin dintre cele cinci SIF. Indicele BET, calculat pe baza evolutiei preturilor celor mai lichide titluri, s-a depreciat cu 16,78 la suta, la 5.181,13 puncte, iar BET-C, care evidentiaza trendul general al pietei, s-a situat cu 16,89 la suta sub nivelul atins la sfarsitul lunii februrie, ajungand la 3253,1 puncte. Bursa a inregistrat cea mai drastica scadere din acest an in data de 28 martie, cand indicele BET-C a cazut cu aproape 10 la suta. Numarul mediu de tranzactii realizate intr-o sedinta a scazut de la 5.982 la 5.253, iar valoarea medie zilnica a transferurilor a fost cu 62,8 miliarde de lei mai redusa, ajungand la 419,2 miliarde de lei. Banca Transilvania s-a plasat pentru a doua luna consecutiv pe primul loc in topul lichiditatii, cu operatiuni in suma de 1.341,4 miliarde lei. Transferuri importante au fost realizate si cu titlurile Rompetrol Rafinare -1.298,4 miliarde de lei, SIF Oltenia - 645,5 miliarde de lei, BRD-Groupe Société Générale - 443,1 miliarde de lei si Petrom - 399,4 miliarde de lei. Sub aspectul capitalizarii, bursa a scazut cu 22,7 la suta, de la 497.368 miliarde de lei la 384.538 miliarde de lei. "Este foarte greu de stabilit cu precizie care au fost factorii ce au determinat aceasta scadere. Nu se poate spune cat din aceasta evolutie se bazeaza pe factori macroeconomici, cum ar fi perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, si cat reprezinta influenta elementelor microeconomice. Cert este ca fluctuatiile de preturi consemnate de la inceputul anului la BVB s-au inscris pe aceeasi linie cu cele inregistrate de celelalte burse din centrul si estul Europei. Asta inseamna ca investitorii privesc bursa noastra ca o piata care face parte din aceasta regiune", a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB, citat de Mediafax.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.