Videanu. Nici ca se putea gasi un nume mai bun pentru primarul ales duminica de tot atatia oameni cat numele ii sugereaza. Mai exact, Bucurestiul, unde traiesc cei mai multi cetateni cu drept de vot din Romania, are un primar de 231.147 voturi, adica
Videanu. Nici ca se putea gasi un nume mai bun pentru primarul ales duminica de tot atatia oameni cat numele ii sugereaza. Mai exact, Bucurestiul, unde traiesc cei mai multi cetateni cu drept de vot din Romania, are un primar de 231.147 voturi, adica de 13,5 la suta. Cam aceasta este, pe scurt, statistica alegerilor partiale de duminica din Capitala. Alegeri care s-au remarcat prin cea mai slaba prezenta la vot din istoria postdecembrista. Surprinzator poate pentru unii, dar nu imprevizibil. Facand o comparatie cu localele din 2004, miza acestor alegeri aproape ca nu a existat. Fapt intarit chiar si de institutele de sondare a opiniei publice, nici unul dintre ele nerealizand vreun exit-poll. In 2004, alegerile locale au fost un barometru pentru partide. Meciul generalelor a inceput inca din iunie. Distributia politica de la locale s-a regasit apoi in Parlament.
In toata aceasta ecuatie, Bucurestiul a fost cartea castigatoare pentru Alianta si mana moarta pentru PSD.
De aceasta data, chiar si partidele par a fi participat la o cursa cu final asteptat. Alianta a mers la sigur, mizand pe precedentul ca PSD n-a castigat niciodata in Bucuresti, cele trei luni de la castigarea puterii nu au fost suficiente pentru a-i eroda credibilitatea, iar petele de culoare pesedista din Administratie sunt insuficiente pentru a schimba rezultatul votului de anul trecut. Cat priveste oferta electorala, Alianta nici macar nu s-a obosit sa o personalizeze, profitand in continuare de capitalul de imagine a lui Traian Basescu. Mai mult, PSD a aruncat in lupta, daca se poate spune asa, cel mai bun candidat, insa pentru adversar.
Nici societatea civila, foarte activa in 2004, nu s-a remarcat cu nimic in ultima perioada. Spiritul civic invocat in urma cu un an a lipsit cu desavarsire acum. Poate ca nici nu era, deocamdata, nimic de schimbat.
Tot la fel de adevarat este ca, in perioada campaniei, altele au fost temele aflate in atentia opiniei publice. Rapirea in Irak a celor trei ziaristi romani, in principal, si starea Papei Ioan Paul al II-lea au mutat in secundar dezbaterea politica. Cat a existat, insa, aceasta a fost foarte "subtire". Dezbaterile televizate au avut tonul unor balacareli la piata, de o parte, si s-au rezumat la analize gramaticale, de cealalta parte. Ceilalti candidati, despre care nu am amintit nici un cuvant mai sus, desi unii dintre ei au prezentat oferte coerente, practic nu au contat in aceste alegeri. Cum nu si-au regasit locul, de altfel, nici cei 1.700.000 de alegatori din Bucuresti.
Cu siguranta, peste trei ani interesul va fi cu totul altul. Pana atunci, ramanem cu primarul care este... Videanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.